Când își va reveni România? Peste alți 20 de ani!

România va funcţiona altfel abia peste alţi 20 de ani. E orizontul de timp pe care îl acordă unul dintre cei mai cunoscuţi psihologi români, Daniel David. Profesor la Universitatea Babeş – Bolyai, David observă că generaţiile ce au astăzi 18 – 20 de ani au deja un profil vestic. Când ei vor deţine pârghiile de putere în România, lucrurile se vor schimba semnificativ, a precizat acesta la emisiunea Casa Poporului de pe LOOK TV.

„Nu vreau să fiu ca Brucan, ca să spun 20 de ani, dar eu cred că cel mult 20 de ani. Pentru că aşa cum am spus generaţiile de acum de 18-20 de ani au deja profilul vestic. Adică au o perspectivă asupra multor lucruri şi peste 20 de ani vor avea 40 de ani, adică oameni care vor fi oarecum în poziţiile de putere şi influenţă socială. Şi vor schimba lucrurile în mod natural. Lucrurile se pot întâmpla şi mai repede dar aici sunt factori pe care noi nu avem cum să-i prezicem şi să-i cunoaştem. Şi deci nici să facem predicţii. Spre exemplu, depinde ce lobby se face la nivelul instituţiilor europene, ce lobby se face în Statele Unite. Că atunci influenţa spaţiului vestic va fi mult mai mare. S-a întâmplat de foarte multe ori în România când lucrurile s-au schimbat ca urmare a presiunii foarte mari din partea spaţiului în care ne-am integrat. Dar eu cred că nu mai mult de 20 de ani” a precizat psihologul Daniel David.

Profeţia din trecut a lui Brucan nu avea cum să se producă la 20 de ani de la Revoluţia din 1989, susține profesorul David. Motivul? Generaţia de tineri de atunci, cei care au preluat puterea ulterior, era o generaţie formată tot în trecut, fapt ce a făcut ca profeţia Oracului de la Dămăroaia să nu se împlinească. Pe de altă parte, Daniel David a vorbit de Generaţia aşteptată, de cei care ar trebui să conducă astăzi România. Psiholgul susţine că în interiorul acestei generaţii se duce o luptă acerbă între progresişti şi conservatori. Dacă ar câştiga primii, evoluţia României s-ar modifica într-un interval mai scurt, de cel mult 10 ani.

„Generaţia aşteptată este în generaţia asta, hai să zicem, de 35 – 45, până la 50 de ani. Este o generaţie care duce o luptă la baionetă cu alţi colegi din aceeaşi generaţie ca vârstă, care au valori diferite. De aceea am spus că nu pot face predicţii. Dacă partea modernă, progresistă, din generaţia asta de 35 – 50 şi ceva de ani câştigă în următorii ani, atunci schimbarea la faţă a României se poate întâmpla repede, 3 – 5 – 10 ani. Dacă noi pierdem şi eu cred că e probabil să pierdem, atunci va trebui să aşteptăm ca ăştia care acum au 20 de ani să ajungă în poziţiile în care suntem noi acum şi vor fi mai mulţi şi se schimbă în mod natural lucrurile. Noi ducem o bătălie în tranşee în momentul ăsta” a mai spus Daniel David.

 

Sursa foto: danieldavidubb.wordpress.com

1 thought on “Când își va reveni România? Peste alți 20 de ani!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.