Jurnal de bord,  Știri

Specialist în agricultură: În Apuseni se produce lapte bio!

Loading

Fermierii din Munții Apuseni au produse de calitate. Asta o constată fostul șef al Direcției Agricole Cluj. Iuliu Suătean susține că în acest moment în Munții Apuseni se produce lapte bio, lapte procesat de o firmă de specialitate din Cluj. Pe de altă parte, specialistul în agronomie pune punctul pe rană: arată paralela existentă azi între un producător român și un multinațional care își permite să intervină în legislația națională.

„În zona Munților Apuseni, cel puțin în arealul județului Cluj, se cumpără deja lapte bio pentru procesare de procesatorul din Cluj, nu-i dau numele că știu că nu e voie. Cu toate că aici este o mare greșeală pentru noi toți ca și consumatori. Avem voie să spunem lucruri cum a fost cazul celui din sudul țării. Deci de ăla am putut să spunem că e rău, dar de ce să nu spunem și de unul că e bun, care face lucruri bune? Pentru că se supără cine? Un multinațional puternic, care haideți să fim realiști, plătește din plin taxele pentru publicitate, plătește tot ce este de plătit ca să ducă o legislație în domeniul care le convine lor. Și-atunci acești mici producători de produse tradiționale sau cu element tradițional nu-și pot susține și nu-și pot promova marfa. În județul Cluj la această dată se produce lapte ecologic care este procesat de firme în produse ecologice”,  declarat Iuliu Suătean.

Specialist în agricultură, Suătean a făcut sugestii dezvoltatorilor din zona de agroturism a Apusenilor. Pe lângă o pensiune, e necesară și o mică fermă menită să ofere necesarul de produse tradiționale.

„Pensiunea agroturistică pleacă în primul rând de la premisa că îți asiguri măcar o parte din produsele pe care tu le oferi celui care îți calcă pragul. Ori eu nu văd normal ca în momentul în care intri într-o pensiune în vârful Munților Apuseni și la micul dejun să primesc preparate de carmangerie aduse din hypermarket. Cred că normal este ca un conducător de pensiune să fie pregătit să aibă animalele lui, să le sacrifice, să proceseze și să prezinte mâncare exact tradițională. Laptele din nou, ai o pensiune, faci o mică fermă lângă gospodărie care să îți asigure necesarul de lapte pentru cei care te vizitează”, a mai precizat Iuliu Suătean.

 

Sursa foto: amfostacolo.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *