Știri

Foto. Se face un nou drum în Apuseni. Ce patrimoniu se află în zonă?

Loading

Președintele Consiului Județean Alba, Ion Dumitrel, a anunțat că a fost dat ordinul de începere al lucrărilor de reabilitare a DJ 705 Zlatna – Almașu Mare, urmând ca în perioada imediat următoare să înceapă lucrările propriu zise. Președintele deliberativului județean a făcut o scurtă caracterizare a patrimoniului natural și istoric din zonă. 

“Drumul deschide orizonturile spre o zonă cu un puternic potențial turistic – Almașu Mare – o oază de liniște, frumusețe și farmec.

Aceste meleaguri sunt locuite din timpuri străvechi, o dovadă în acest sens fiind uneltele de minerit și materialele de construcție romane care se găsesc la Muzeul “Achim Emilian”.

O adevărată comoară, muzeul a fost înființat în anul 1979, fiind primul muzeu privat din țara noastră. În momentul de față, colecția numără peste 15.000 de exponate care ilustrează viața oamenilor din Ținutul Apusenilor.

În comuna Almașu Mare bucurăm de peisaje de o frumusețe inegalabilă: rezervațiile naturale Cheile Cibului și Cheile Glodului, cu o mulțime de peșteri, stânci (cele mai cunoscute fiind cele 7 “piramide” din Cheile Cibului), dealuri, cascade și izvoare. Întrucât vechea ocupație a oamenilor de aici era mineritul, găsim și vechile exploatări miniere, unele galerii săpate în daltă datând din vremea romană.

Oamenii de aici respectă credința, tradițiile și obiceiurile moștenite de la strămoși. Biserici frumoase, adevărate monumente istorice, construite cu sute de ani în urmă, dăinuiesc încă aici, făcând o legătură între trecut, prezent și viitor: Biserica cu hramul “Buna Vestire” – menționată documentar în anul 1418, care are fragmente de picturi murale din secolul al XVIII-lea, Biserica “Schimbarea la Față” din Almaș – Suseni sau Biserica “Sfântul Nicolae” din Cib. Tradiția vieții monahale datează în zonă încă din secolul al XII-lea, iar biserica noii mănăstiri de la Cheile Cibului se înalță impunător în zare”, a scris Ion Dumitrel pe o rețea de socializare. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *