Jurnal de bord

Imagini superbe de primăvară din Cheile Galbenei!

Loading

Regia Națională a Pădurilor Romsilva a distribuit câteva fortografii superbe cu verdele primăverii din Cheile Galbene, din Munții Apuseni, superba zonă din Padiș. 

“📷Verde crud în Cheile Galbenei, printre cele mai frumoase și spectaculoase fenomene carstice din Munții Apuseni.

credit foto: Florin Coraș, Parcul Natural Apuseni

Cheile Galbenei încep brusc de la piciorul unui perete vertical de calcar de câteva sute de metri înălțime. Aici se află Izbucul Galbenei, un mic lac de 4-5 diametru care este alimentat pe dedesubt de apa care drenează subteran întregul bazin închis Padiș-Cetățile Ponorului și reapare printr-o peşteră tunel, unde apa râului intră zgomotos.

ℹ️ În cheile Galbenei sunt 93 de peșteri, iar cele mai importante dintre acestea sunt: Peștera Vârseci și Peștera cu Aluviuni (lungimea de 448 metri).

🥾Accesul în Cheile Galbenei poate fi făcut din Poiana Glăvoi, pe marcaj punct galben.

🗺Traseul este accesibil doar turiştilor cu o bună pregătire fizică. Permite parcurgerea Cheilor Galbenei pe tronsonul de la drumul de acces dinspre Boga până la Cascada Evantai prin intermediul a 3 pasaje de via ferrata. Pasajele sunt amenajate cu cabluri de oțel la mâini sau la picioare. Au lungimi între 20m și 100m.‼️Sectoarele de via ferrata sunt destul de greu de parcurs deoarece umezeala văii face ca stânca și cablurile să fie alunecoase.
📍În cheile Galbenei se mai poate ajunge dinspre drumul Pietroasa – Boga. Se urmărește drumul forestier ce urcă spre cantonul Luncșoara.
ℹ️ Parcul Natural Apuseni, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a #Pădurilor – #Romsilva, are o suprafață de 76.064 de hectare, în zona Munților Apuseni, pe teritoriul județelor #Cluj , #Bihor și #Alba, din acestea 50.793 fiind păduri 🌲🌳🌲.

‼️ Zona Munților Apuseni, în care se află Parcul Natural Apuseni, a fost inclusă de presitigiosul post de televiziune CNN în topul celor mai frumoase locuri din Europa, iar Comisia Europeană a acordat Parcului Natural Apuseni în 2009 titlul ”Destinație Europeană de Excelență” în cadrul proiectului EDEN”, 

scrie pe pagina de Facebook Romsilva. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *