Jurnal de bord

Mergi în Valea Iadului ca să vezi Raiul!

Loading

Sunt zile cu o emoție pe care nu mi-ar fi trecut prin minte că îmi poate fi dată a o trăi. O frică teribilă și-a întins ghearele peste lume iar fiecare își caută salvarea cum poate. E un tablou teribil, o vale a plângerii colective, o apăsare care face tot mai mare distanța socială din suflet. Dar pentru suflet și pentru bucuria voastră imediată, coborâți pentru câteva momente în Valea Iadului. Nu în Infernul lui Dante ci în Raiul Munților Apuseni.

Probabil, e una dintre cele mai frumoase zone turistice din România cu un nume “înfricoşător”: Valea Iadului. Până şi şpanul domnesc Dimitrie Meciu, la 1816, scrie că acest ţinut nu ar trebui să se numească Iad, ci Rai, atât pentru magia iscată de frumuseţile sale, cât şi pentru oamenii săi aparte. În schimb, ceea ce vede ochiul turistului, nu percepe şi omul locului, cel care se înfruntă, zi de zi, cu natura şi cu vremurile. Şi nici natura, nici vremurile n-au fost prea darnice cu locuitorii acestor munți. Dimpotrivă.

Numele văii, trecut pe hărţile austro-ungare din secolele al XVII-lea şi al XVIII-lea, Jad, are o accentuată conotaţie psihologică. Se pare că a luat naștere în urma inundaţiilor şi prăpădului produs de ape. “Atunci, între versanţii Munţilor Pădurea Craiului şi ai Bihorului, de la Dealu Mare şi până în Bulz, la confluenţa cu Crişul Repede, Iadul umplea valea îngustă, vuind îngrozitor, clocotind de mânie, devastând gospodăriile, secerând vieţi de oameni şi animale, producând panică. Se spune încă, şi băştinaşii chiar cred că acesta ar fi adevărul, că Dumnezeu, nemaisuferind răutatea şi îndepărtarea oamenilor de cele morale şi sfinte, îi pedepseşte cu potop de ape, pentru a-i atenţiona şi îndrepta. Această credinţă se accentua cu atât mai mult cu cât vremurile erau mai tulburi şi mai grele, consolidând ideea biblică a apocalipsei“, scriu cei de la historia.ro.

Adevărul este că apele Crişului, părăsind nu doar albia firească dar și legendele închipuite de oamenii de aici au valorificat prin aceste istorii povestite de la unul la altul  întâmplări şi realităţi care s-au revărsat peste viața și rostul oamenilor de aici.

Valea Iadului este localizată în Munții Apuseni între masivele Piatra Craiului și Bihor, pe drumul ce leagă Lacul Leșu de Stâna de Vale iar accesul se face dinspre Remeți spre Stâna de Vale sau invers. În ciuda istoriei grele la care au fost supuşi localnicii, frumuseţea locului a bucurat, de-a lungul timpului, sufletele şi privirile multora.

Aș putea spune că Valea Iadului e locul care spune povestea Raiului!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *