Jurnal de bord

Foto și video. Popas pe Vlădeasa, al doilea cel mai înalt vârf din Apuseni

Loading

În August, în puterea verii, cel mai bun refugiu rămâne muntele. Așa că l-am luat și de această dată cu asalt. Dar cu aceeași emoție fericită dintotdeauna când urcăm în Apuseni. De astă dată pe bastionul de nord est a munților din Vestul României. Pe Masivul Vlădeasa.

Imaginile filmate și fotografiile realizate de Flo sunt absolut grăitoare.

Masivul Vlădeasa este o grupă montană a Munților Apuseni aparținând de lanțul muntos al Carpaților Occidentali. Cel mai înalt pisc este Vârful Vlădeasa, cu o altitudine de 1.836 m. Către nord se extind până la râul Crișul Repede. La sud sunt despărțiți de Munții Bihor de o limită formată de Crișul Pietros – Pârâul Boga – Șaua Cuciulat – Valea Răchițele. Spre vest limita către Munții Pădurea Craiului este Valea Iadei, iar spre est sunt mărginiți de culmile situate la est de Valea Săcuieului și Valea Hențului. 

Această delimitare este făcută pe baza structurii geologice, care este principala caracteristică de diferențiere a masivului față de unitățile vecine. Masivul este împărțit de văile Drăganului și Hențului în trei mari diviziuni: partea de vest, partea centrală și cea estică. Sursa: wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *