Știri

Rangerii Parcului Natural Apuseni își fac treaba: turiștii care au intrat cu mașini de raliu pe ariile protejate au fost amendați!

Loading

Mai mulți cetățeni străini au fost amendați marți, 5 iulie, de către rangerii Parcului Natural Apuseni, după ce au pătruns cu mașini de raliu în afara drumurilor publice, în ariile naturale protejate din Munții Apuseni. Aceștia participau la un raliu internațional de navigație și, în căutarea senzaționalului, au ignorat total legea, dreptul la proprietate sau regulile de protejare a naturii. 

 

“Ariile naturale protejate nu sunt loc de joaca pentru adulti care probabil vor sa isi retraiasca copilaria atunci cand folosesc autovehicule pentru a participa la evenimente “motorizate” internaționale, precum Gumbalkan, organizat ca raliu de navigație prin care aventurieri de ocazie din mai multe tari din estul Europei invadeaza zonele naturale, inclusiv pe suprafața ariilor naturale protejate din România, in cautarea senzationalului cu orice pret, ignorand total legea, dreptul de proprietate, regulile de protejare a naturii tarii pe care o viziteaza si mai ales cu un total dipspret pentru acele locuri si oamenii care locuiesc acolo!

 

În urma patrulelor efectuate în 5 iulie 2022, de către rangerii din cadrul RNP Romsilva – Administrația Parcului Natural Apuseni (APNA), au fost identificate incalcari ale legislatiei nationale privind accesul cu mijloace motorizate in ariile naturale protejate de catre un numar foarte mare de autovehicule inmatriculate in tari precum Cehia sau Slovacia care aveau aplicate pe caroserie inscriptii care dovedeau participarea intr-o activitate organizata, posibil raliu sau alte forme de competitii cu autovehicule motorizate. Acestia paraseau in mod frecvent drumurile, distrugand pajisitile si deranjand atat viata salbatica, cat si vizitatorii parcului si oamenii locului care isi pasuneaza animalele in acea zona, Datorita amplorii activitatilor si gradului de pericol ridicat, am solicitat sprijinul politiei, rangerilor alaturandu-se o patrula mixta a Politiei si Jandarmeriei. Ca urmare a controalelor efectuate au fost identificate persoane cetateni straini care au incalcat prevederile legale, unii dintre acestia incercand sa scape prin evitarea intalnirii cu organele de ordine. In final toate aceste persoane au fost oprite, legitimate, iar ulterior incadrarii faptelor conform prevederilor legale au fost aplicate de catre rangerii parcului sanctiuni in cuantum de 25.000 lei pentru nerespectarea regulilor privind accesul cu vehicule motorizate in afara drumurilor publice in ariile naturale protejate. Precizam faptul ca pana azi toate amenzile aplicate au fost achitate la bugetul local al autoritatii publice locale.

 

Menționăm faptul că patrulăm în continuare pentru a identifica si opri participanții la aceasta activitate organizata cu incalcarea legilor tarii noastre, dispersați pe toată zona ariilor naturale protejate administrate de APNA, dar din cate cunoastem si din alte zone din Transilvania.

 

Data fiind amploarea organizarii si dispersarea acestor autovehicule inscriptionate pe suprafete foarte mari din judetele Bihor, Cluj si Alba, atat pe drumuri publice, dar mai ales in afara acestora, solicitam sprijinul tuturor autoritatilor responsabile, a locuitoriilor zonei, a proprietarilor/administratorilor de terenuri afectati de aceste activitati ilegale, sa ne contacteze in vederea colaborarii si concentrarii eforturilor de oprire a acestor activitati care incalca legea avand in vedere faptul ca estimam implicare unui numar de sute de autovehicule, data fiind prezenta lor in numar mare in foarte multe zone in acelasi timp.

 

Atenționăm toți factorii interesați privind pericolul generat de astfel de acțiuni neautorizate, iar pentru a preveni distrugerile generate de acestia la adresa naturii si prorpietatilor oamenilor, vă invităm să vă implicați activ în sesizarea oricărui fapt ce poate aduce un prejudiciu ariilor naturale protejate prin următoarele mijloace de comunicare:

Tel: 0372702242 (Luni – Joi 08:00-16:30, Vineri 08:00 – 14:00)

Mail: office@parcapuseni.ro

 

În acest sens, nu uitați, conform Ordonanței de Urgență nr. 57/2007, Art.53, alin.(2), lit.m: Constituie contravenție şi se sancționează cu amendă contravențională de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoane fizice și de la 30.000 lei la 60.000 lei pentru persoane juridice, accesul neautorizat cu motociclete, ATV-uri, sănii cu motor, autoturisme sau alte tipuri de autovehicule, pe suprafața ariilor naturale protejate, în afara drumurilor publice, a drumurilor forestiere pe care accesul nu este interzis prin semne sau bariere și a terenurilor special amenajate și semnalizate în acest scop. RNP Romsilva-Administratia Parcului Natural Apuseni R.A. administrează aria naturala protejata de interes național Parcul Natural Apuseni împreună cu trei arii naturale protejate de interes comunitar denumite situri Natura 2000 (ROSCI 0002 Apuseni, ROSPA 0081 Munții Apuseni – Vlădeasa, ROSCI 0016 Buteasa) si 55 de arii naturale protejate de interes național de mici dimensiuni (rezervații si monumente ale naturii) incluse in Parcul Natural Apuseni.

Rugăm toate persoanele fizice sau juridice care desfășoară activități pe teritoriul acestor arii naturale protejate sa respecte legislația in vigoare.

 

Va multumim pentru sprijin!”,

 

au scris cei de la Parcul Natural Apuseni pe pagina de facebook.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *