Reportaje/Povești

Legenda Detunatelor din Apuseni: iubirea interzisă dintre un uriaș și-o zână!

Loading

În Țara Moților, legendele sunt purtate din loc în loc de cei care mai trăiesc încă în acești munți. Sus în Apuseni, pădurea, stâncile, copacii, au suflet străvechi, care respiră viață dinaintea venirii oamenilor. Iar moții își bucură sufletul cu aceste povești nemuritoare.

 

A fost odată… pe vremea când uriașii și zânele își împărțeau traiul tihnit peste aceste tărâmuri. Și totuși separați unii de alții. Într-o noapte, fiul mai marelui uriașilor a rămas peste noapte în pădure și a fost trezit de vocea suavă a unei zâne. Tânărul uriaș s-a îndrăgostit pe loc de frumoasa făptură.

 

Cu toate acestea, dragostea lor era imposibilă, deoarece uriașii și zânele se aflau într-un război vechi. Mai mult, aflând de acest episod al unei iubiri interzise, mai marele uriașilor a hotărât să o omoare pe frumoasa zână. 

 

Aflând unde se întâlnesc cei doi îndrăgostiți, bătrânul uriaș i-a urmărit adânc în pădure, unde i-a găsit unul în brațele celuilalt. Turbat de furie, uriașul a străpuns zâna cu sabia, dar nu a apucat să se bucure de fapta sa, întrucât propriul fiu l-a ucis cu un pumnal. 

 

În acel moment, cerul a fost cuprins de tunete și fulgere, pământul s-a despicat în două și i-a înghițit pe cei doi îndrăgostiți. Părintele ucigaș a fost pedepsit, fiind transformat în stană de piatră, precum și restul uriașilor.

 

Astfel, potrivit legendei, în urma lor, a dragostei dintre ei, ar fi rămas cele două stânci gemene: Detunata Goală și Detunata Flocoasă!

 

Sursa: emunte.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.