Reportaje/Povești

FOTO. Aventură în Padiș: Cetățile Rădesei!

Loading

Fericirea are chipul unei excursii în Apuseni iar o veritabilă aventură o trăiești în Padiș, chiar fără să fii un cunoscător desăvârșit al muntelui. Locul are magia sa unică, te atrage. Există un magnestism minunat pe care îl percepi de cum ajungi acolo. Așa că nu mai e decât un pas până să-i descoperi atracțiile. Una dintre ele: Peștera Cetățile Rădesei!

 

 

Peștera este una spectaculoasă prin dimensiunile impresionante și ferestrele din tavan care permit luminii să inunde pe alocuri peștera, oferind astfel o priveliște spectacol: poți vedea coronamentul pădurii de la câțiva zeci de metru sub pământ. Un sentiment copleșitor. Peștera are două intrări și este străbătută de un pârâu în care din loc în loc te vezi nevoit să mai intri atunci când traversezi peștera. Nivelul apei este până la gleznă, vara, dar atenție, pentru perioada în care plouă abundent.

 

 

Ca detalii tehnice, Cetatea Rădesei este o peşteră de forma unui tunel lung, cu lungimea de 212 m şi înălţimea de 15 m. Specialiștii spun că este vorba de resturi ale unei vechi peşteri, surpată cu mult timp în urmă, în partea inferioară. Deschiderile în tavanul peşterii şi bucăţile de rocă prabuşite demonstrează formarea în viitor a unor noi chei.

 

 

Oricum intrarea în amonte în Cetatea Rădesei se înfăţişează sub forma unui grandios portal. Măsurând 15 m înălţime şi 7 m lăţime, deschiderea decupează în stâncă un oval aproape perfect. Apoi peştera cuprinde spaţii subterane neverosimil de mari în comparaţie cu forţa pârâului care a escavat-o.

 

 

La ieşire apele curg printr-un canion strâmt, apărut ca urmare a prăbusirii tavanului peșterii. Este o ieșire accidentată care te poartă prin niște pereți drepți ce-ți dau impresia de labirint.

 

 

 

Afară, natura Apusenilor oferă privelişti extrem de pitoreşti ale abrupturilor calcaroase de peste 100 m ce coboară până în patul văii. E una din minunățiile munților Bihor iar aici aventura-n Padiș e la ea acasă.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.