FOTO. Mănăstirea liniştii: mănăstirea Afteia din plaiul Cioarei!
Mănăstirea Afteia se află la jumătatea drumului dintre Sebeş şi Orăştie, în minunatul masiv Şureanu. Din drumul european, te abaţi spre Pianu de Sus, unde descoperi satele ardeleneşti, aşezate rânduit de o parte şi de alta a drumului îngust dar asfaltat care le şerpuieşte. De la Strungari, drumul o apucă în sus spre munte printr-o pădure destul de afundată dar nu pentru mult timp. Pentru că la capăt de codru des, se deschide un platou luminos iar în vârf e Mănăstirea Afteia, departe de tumultul lumii agitate.
Ai impresia că ai ajuns în împărăţia liniştii în care doar respiraţia adâncă a muntelui se mai aude.
Afteia sau Cioara, cum i se spune din bătrâni, aparţinând satului Mărgineni, comuna Săliştea, se află acolo de 600 ani. Despre istoria mănăstirii nu se cunosc, însă, lucruri precise. Trecutul său confuz a fost recompus din informații culese fie din înscrisuri pe cărți vechi de rugăciune, pe icoane și pe clopot, fie din istorisirile călugărilor. Cert e că mănăstirea dăinuie, în aceste locuri, de șase secole, fiind clădită în semn de mulțumire lui Dumnezeu pentru victoria creștinilor asupra turcilor din 1479. Distrusă, apoi, în 1788, pentru ca ulterior să fie reclădită în 1798, viața călugărească de la Afteia a cunoscut o lungă perioadă de întreruperi cicatrizante.
Importanţa acestei străvechi vetre de credinţă şi cultură a fost determinată de existenţa şi de funcţionarea unei şcoli gratuite pentru copiii ţăranilor din satele apropiate.
Mănăstirea este legată de sfântul Sofronie de la Cioara, cel care şi-a dedicat viaţa monahismului până în 1757, când a început să promoveze o răzvrătire paşnică a populaţiei ortodoxe româneşti din Transilvania împotriva politicii imperiale de la acea vreme.