Locuri din România

VIDEO. Ţara Haţegului: de la dinozaurii pitici la pelerinajul de la Arsenie Boca!

Loading

Ţara Haţegului are o suprafaţă de 1100 de km pătraţi şi o populaţie cam de 25000 de locuitori. Nu e un spaţiu mare, e un spaţiu compact. Şi are lucruri foarte interesante care se întind pe o foarte lungă perioadă de timp. Sunt patru mari perioade de timp ale căror relicve se află aici. Acum 70 de milioane de ani, dinozaurii din cretacic, acum 2000 de ani dacii şi romanii, acum 5 – 6 secole, perioada cavalerilor, perioada medievală şi vremurile noastre.

„Cea mai veche perioadă ale cărei vestigii pot fi găsite aici e perioada dinozaurilor, zona care are are numele de cretacic superior, acum aproximativ 70 de milioane de ani. Avem mai multe vestigii. Este cuibul cu ouă de dinozauri. Sunt dinozauri tereştri extrem de rari care aveau o particularitate anume: sunt pitici. Deasemenea, un terodactil, un zburător care era cel mai mare din lume la acel moment, avea o anvergură a aripilor de la un vârf la celălalt de aproximativ 15 m, un craniu cu un cioc lung de 3 m, un veritabil planor”

spune Dan Horaţiu Pop, de la Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului.

Sursa foto: ecomagazin.ro

„Mai e apoi perioada dacilor şi romanilor care e bine reprezentată în zonă. E Sarmizegetusa Regia, în primul rând, care e capitala Daciei din timpul lui Decebal. Apoi e capitala Daciei Romane, după cucerire, Ulpia Traiana Sarmizegetusa”

subliniază reprezentantul Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului.

Sursa foto: destinatii.eu

„Apoi mai vine reprezentată perioada medievală, vremea cavalerilor de acum 5 – 6 secole. Sunt mai multe vestigii, biserici, sunt castele şi cetăţi de apărare”

precizează Dan Horaţiu Pop.

„Şi de asemenea e perioada de acum. E turismul ecumenic mai ales din zona Mănăstirii Prislop. Sunt şi tradiţiile locale”,

a mai spus Pop.

Sursa foto: adevarul.ro

Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului este un geoparc UNESCO, face parte din reţeaua geoparcurilor, e administrat de Universitatea din Bucureşti şi practic e un teritoriu de dezvoltare. Ceea ce propun cei de acolo prin programele pe care le fac, programe de educaţie, programe de voluntariat, programe de dezvoltare socială, traininguri, inclusiv dezvoltare turistică e să creeze un context în care populaţia de aici, localnicii să poată să vină cu iniţiativă privată. Să creeze poveşti, să creeze servicii turistice, produse turistice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.