Jurnal de bord

VIDEO. Ce-i lipsește turismului din Apuseni? Povestea!

Loading

Ați urcat vreodată în fascinanta lume a Munților Apuseni? Toți cei care îți povestesc despre vacanțele petrecute aici, spun că Apusenii sunt spectaculoși, cu locuri ce îți taie respirația la propriu, dar și cu o zonă în care civilizația veche, de parcă nimic nu s-ar fi schimbat de sute de ani, o mai găsești încă în cătunele ascunse ale munților. De aici și întrebarea noastră legitimă: când va deveni acest loc o destinație turistică adevărată? Cu ce diferă Valea Prahovei de Apuseni? Răspunsul l-am aflat de la oamenii locului.

turism apuseni

Vicepreședintele Asociației Pro Turism Vârtop Arieșeni, Adrian Varga, susține că în momentul de față există în mod legitim și natural o cultură a Apusenilor izvorâtă din curiozitatea celor care ajung în zona aceasta.

„O cultură a Apusenilor există. Există foarte mult dorința de a reveni la cei care au fost în Apuseni. Pentru că nu poți cuprinde nici măcar într-o săptămână – două tot ce oferă Apusenii. Deci numai bine prinzi gustul într-o săptămână de ce-ai putea face, de ce-ai putea vedea în Apuseni și cred că și ospitalitatea naturală a oamenilor din această zonă contează foarte mult”, spune Varga.

Potențialul acestei regiuni nu mai are nevoie de multe prezentări. Dar totuși?

„Acești Munți au în afară de frumusețea pe care toți o remarcă și căldura specifică în sensul accesibilității acestor munți, a faptului că turiștii, orice vârf aici, pot să-l escaladeze fără probleme deosebite cei iubitori de drumeții. Un potențial uriaș în ce privește peșterile. Nu știu să fie în România sigur munți cu densitate pe metru pătrat de peșteri atât de mare ca în Apuseni”, susține Emil Culda, președintele Forumului Economic Apuseni.

Și totuși, în condițiile date, ce lipsește Apusenilor pentru a deveni cu adevărat o destinație turistică? Răspunsul îl are Adrian Varga, vicepreședinte Asociația Pro Turism Vârtop Arieșeni:

Ce n-avem noi? Avem peisaje extraordinare, avem locuri extraordinare, n-avem la fel de multe povești. Înțelegeți? Trebuie să pornim de la povești. Pentru că mergi în Grecia, mergi în Austria, mergi în alte părți, te urci până la un bolovan în vârful dealului unde n-ai nici un peisaj deosebit, n-ai nimic. Noi avem peisajul deosebit în vârful dealului, avem bolovanul în vârful dealului dar n-avem povestea despre acel bolovan!”

apuseni imagine 2

O altă problemă identificată de oamenii din zonă este indiferența manifestată de autoritățile din București pentru Munții Apuseni, mai ales în ceea ce privește infrastrctura.

„Nu cred că pe toți care sunt puși în funcțiile de conducere de la București nu-i duce capul că aici este o problemă cu infrastructura. Nu cred. Dar s-ar putea ca de noi moții să-și aducă aminte atunci când ba pică un avion, ba când ies în evidență anumite lucruri pozitive ale lor sau când au nevoie de voturi. În rest noi suntem cam uitați de lume”, susține Cristian Pașca, antreprenor în turism.

Pe de altă parte, implicarea fiecărui locuitor din zonă este vitală. Fiecare în parte trebuie să acționeze, crede președintele Forumului Economic Munții Apuseni, Emil Culda.

„Dacă vrei ca Munții Apuseni să fie altfel și tot mai frumoși, tot mai atractivi, și lumea să trăiască mai bine aici, trebuie să înțelegem și noi localnicii, cei care viețuim aici, că avem lucruri de făcut”, spune Culda.

 

Sursa articol: Casa Poporului, LOOK PLUS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *