Știri

Ariile naturale protejate din Apuseni, călcate din nou de ATV-uri și mașini de teren. Deși legea interzice!

Loading

Mulți consideră că legea e făcută pentru a fi încălcată. Asta se vede din imaginile care surprind faptul că unii au intrat cu ATV-urile și cu mașinile de teren și în ariile protejate din Apuseni, în zona Vlădeasa. Legea interzice expres utilizarea acestor vehicole în ariile protejate. Dar ce mai înseamnă un text de lege când unele autorități închid ochii la astfel de acte? Ba mai mult, în unele locuri, autoritățile locale par să încurajeze astfel de activități!

Dar să facem o scurtă precizare!

OUG 57/2007, în articolul 53(1) spune:
Constituie contravenție și se sancționează cu amendă contravențională de la 3.000 lei la 6.000 lei pentru persoane fizice și de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoane juridice următoarele fapte: (…)
m) accesul neautorizat cu motociclete, ATV-uri, sănii cu motor, autoturisme sau alte tipuri de autovehicule, pe suprafața ariilor naturale protejate, în afara drumurilor publice, a drumurilor forestiere pe care accesul nu este interzis prin semne sau bariere și a terenurilor special amenajate și semnalizate în acest scop; (la 16-04-2011, Litera m) a alin. (2) al art. 53 a fost introdusă de pct. 81 al art. I din LEGEA nr. 49 din 7 aprilie 2011, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 262 din 13 aprilie 2011. )

Având în vedere acest text de lege, aș spune că la baza ariilor naturale protejate, indiferent că sunt rezervații, parcuri sau situri natura 2000, stau argumente generate de zeci de ani de cercetări în care se arată că accesul necontrolat ar aduce mai multe prejudicii mediului.
Nu mai vorbesc de faptul că tot mai mulți turiști sunt deranjați de prezența lor iar accidentele produse sunt de o gravitate uluitoare.

Mulțumim Raul Ghiran pentru fotografii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.