Știri

După aproape trei ani de la înființare, Județul Cluj devine, în sfârșit, membru în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ,,Moții, Țara de Piatră”

Loading

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a inițiat un proiect de hotărâre care vizează aderarea Județului Cluj la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ,,Moții, Țara de Piatră”.

 

Clujul este ultimul dintre cele cinci consilii județene care au pe raza lor teritorială parte din Munții Apuseni și care se alătură Asociației “Moții, Țara de Piatră”. O uniune înființată la începutul anului 2019, la care inițial au aderat peste 50 de localități din zonă și trei consilii județene: Alba, Arad și Hunedoara. Ulterior s-a alăturat și Consiliul Județean Bihor iar Clujul devine și el membru acum. 

 

Inițiativa înființării acestei asociații, care își propune să acceseze fonduri de la comunitatea europeană prin mecanismul Investiții Teritoriale Integrate (ITI), îi aparține primarului orașului Zlatna, Silviu Ponoran.

 

Apuseni Transilvania a participat la momentul constituirii acestei asociații de dezvoltare intercomunitară, pledând în tot acest timp ca zona Munților Apuseni să beneficieze de statutul ITI.

 

Această structură de drept privat a fost constituită pentru a crea un cadru de cooperare între unitățile administrativ-teritoriale din zona Țării Moților – Munții Apuseni. 

 

Se urmărește dezvoltare durabilă în domenii precum infrastructură de transport, turistică și de agrement, turism, agricultură și creșterea animalelor, silvicultură, protecția mediului și biodiversitate. Dar și prezervarea culturii, artei și meșteșugurilor tradiționale, promovarea zonei ca destinație turistică și de investiții. 

 

Sănătatea este un domeniu deasemenea vizat.

 

,,Inițiativa de a constitui această A.D.I. în zona Munților Apuseni este una lăudabilă, cu atât mai mult cu cât Țara Moților se suprapune peste teritoriul administrativ al mai multor județe, respectiv Alba, Hunedoara, Arad, Bihor și Cluj. Am apreciat ca oportună aderarea noastră la această asociație tocmai pentru a oferi un sprijin concret dezvoltării și promovării acestei zone cu o importanță și o semnificație aparte”, 

 

a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

 

Localitățile din județul Cluj care au aderat până în acest moment la A.D.I. ,,Moții, Țara de Piatră”, alături de alte U.A.T.-uri sunt Băișoara, Beliș, Călățele, Ciucea, Măguri-Răcătău, Mărgău, Mănăstireni, Mărișel, Negreni, Poieni, Râșca, Săcuieu și Valea Ierii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.