Știri

Bilanț: salvamontiștii români au salvat peste 430 de persoane doar în septembrie!

Loading

Reprezentanții Salvamont România au făcut bilanțul intervențiilor pentru luna septembrie! Astfel salvamontiștii au salvat nu mai puțin de 432 de persoane doar luna trecută!

“Raport de activitate SALVAMONT ROMANIA pentru luna septembrie 2021

Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România (A.N.S.M.R.) și Consiliul Serviciilor Publice Salvamont au centralizat activitatea, pe luna septembrie a anului 2021, a celor 74 de formații salvamont aparținând celor 42 de structuri județene sau locale Salvamont din cele 24 de județe cu activitate de salvare montană din România.
Luna septembrie, este luna de final a sezonului de vară, dar fiind caracterizată printr-un număr foarte de turiști pe munte a impus asigurarea asistența de salvare montană la un nivel maxim, zilnic, un număr de 500 – 600 de salvamontiști aflându-se la datorie în zonele montane cu afluență turistică mare, în punctele medicale și de intervenție din cca 95 de posturi și baze salvamont.
In această perioadă salvamontiștii au fost solicitați să intervină în 291 acțiuni de salvare și de acordare a primului ajutor medical, acțiuni în care au fost salvate 432 de persoane. Dintre acestea, 108 persoane accidentate au fost predate serviciilor SMURD sau de Ambulanță, 7 persoane au fost predate elicopterelor SMURD-IGAV, iar, 5 persoane au decedat pe munte, sarcina salvamontiștilor reducându-se la recuperarea acestora și transportul pentru predarea la serviciile IML.
Din numărul total de intervenții, 270 de intervenții au avut loc în zona montană – fiind salvate 411 persoane, 18 de persoane s-au prezentat și au beneficiat de prim ajutor la cabinetele medicale ale bazelor Salvamont, iar 3 intervenții au avut loc în afara zonei montane, în locuri greu accesibile, acțiuni la care salvamontiștii au fost solicitați să intervină cu mijloacele și tehnicile lor specifice pentru soluționarea cazurilor.
Prin Dispeceratul Național Salvamont-Vodafone/Fundația Vodafone au fost primite, direct, 238 de apeluri prin care anunțau accidente montane și 13 apeluri care anunțau incendii în zona montană și submontană, restul apelurilor de urgență fiind primite și preluate direct de către salvamontiști prin Serviciul Unic de Urgență 112 sau prin dispeceratele locale ale echipelor salvamont.
De asemenea, în cursul lunii septembrie s-au primit 1.152 de apeluri prin care solicitau informații despre zona montană, dintre acestea, 669 apeluri au fost înregistrate la Dispeceratul National Salvamont-Vodafone/Fundația Vodafone, restul de 483 de apeluri fiind făcute direct structurilor Salvamont locale sau județene.
Structurile Salvamont avut un grad de răspuns de 100% la solicitările specifice domeniului de activitate, doar cu resursele proprii, acest lucru confirmând că acestea sunt organizate corespunzător, își dimensionează corect, își dezvoltă permanent resursele umane și materiale și, în activitatea derulată, nu au solicitat și au demonstrat că nu au nevoie de alte resurse, exceptând cele de preluare pentru transport al accidentaților către unitățile medicale, ambulanțe SAJ, SMURD, respectiv elicoptere IGAV-SMURD, resurse care au fost asigurate corespunzător în baza relației de coordonare operativă existentă cu Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului de Interne.
În cadrul celor 42 de structuri Salvamont din România, singurele structuri abilitate oficial si care dețin personal operativ de intervenție, pregătit profesional si atestat pentru a interveni pentru salvarea persoanelor accidentate în zona montană, activează ca personal operativ de intervenție un număr de circa 800 de salvatori montani atestați, 300 de salvatori montani angajați, 482 de salvatori montani voluntari, alături de care, cca 350 de salvatori aspiranți și debutanți se află în diverse etape de formare profesională.
Cunoscând specificul și numărul mare de intervenții care se înregistrează și în următoarea perioadă, în toate zonele de practicare a activitățile sportive și turistice, pe traseele turistice, în bazele, posturile și refugiile Salvamont, serviciile Salvamont vor începe să asigure efective de salvatori montani dimensionate adecvat, astfel încât să se reușească intervenția cu operativitate în situația producerii de accidente.
Echipele Salvamont, singurele structuri care dețin competența legală, personal pregătit profesional și atestat pentru a interveni în soluționarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecțiuni medicale pot fi alertate prin Sistemul Național Unic de Urgență 112 și prin intermediul Dispeceratului Național Salvamont- Fundația Vodafone ( 0372126668 sau 0SALVAMONT) sau de pe aplicația SALVAMONT-VODAFONE pentru telefoanele mobile.
Multumim pentru grafica #LiviuMoroianu .
P r e ș e d i n t e,
Cornoiu Sabin”

 

 

au transmis cei de la Salvamont România.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *