Editorial

Încetați cu ATV-urile prin munți și prin păduri!

Loading

Nu numai cei care defrișează în mod nerușinat pădurile și lasă goale culmile munților distrug natura ci și cei care în mod inconștient turează la maxim motoarele atv-urilor din dotare pe poteci de munte sau pe cărări cu natură încă nealterată.

Oameni care se declară pasionați de munte și adrenalină dar nu au pic de respect pentru natura de aici distrug vegetația cu o seninătate aproape tâmpă. Urcă în rezervații fără nici cel mai mic regret că ar putea călca pe specii foarte rare, protejate prin lege, irepetabile pentru arealul muntelui. Mai mult în goana lor după senzațional și cascadorie ieftină, urcă roata atv-urilor pe trunchiul copacilor ce le ies în cale, ca și cum s-ar antrena într-un poligon luând în vizor obstacolele!

Nu mai vorbesc de accelerația apăsată în mod repetat, de noxele trimise direct în măruntaiele pădurii, precum niște zombi care care încearcă să smulgă viața liniștită a copacilor, transformând-ui în mod direct și ireversibil. Geografia unui loc se modifică când apar ciclic acești dușmani ai naturii. Totuși, ce păzesc rangerii pădurilor plătiți de stat? Acestor indivizi nu li se aplică legea?

De curând am trecut pe lângă un elicopter SMURD care venise în Arieșeni, lângă pârtia de la Vârtop, să preia o tânără care căzuse într-o râpă cu un atv. Nenorocirea majoră a acestor oameni cu minte puțină nu e că își pun în pericol doar  propria securitate fizică ci riscă să îi accidenteze și pe ceilalți. Au fost situații din păcate. Iubitori sinceri de natură, care admirau la pas muntele, oferindu-i respectul cuvenit acestui colos al naturii, au fost accidentați de îndrăzneala ce friza prostia a acestor călăreți pe atv-uri!

În încheiere, revin cu întrebarea de mai sus. În România, este foarte clar, oamenii respectă legea de frica sancțiunilor. Totuși, autoritățile, pe cine și ce păzesc?

 

Foto: cluj24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.