Veste mare pentru moți: zona Apusenilor a fost prinsă în schema de finanțare europeană ITI pentru 2021 – 2027!

După mai multe încercări inițiate de autoritățile locale din zona Munților Apuseni de a fi prinși în schema de finanțare a Ministerului Fondurilor Europene prin mecanismul Investiții Teritoriale Integrate, acest lucru s-a întâmplat. Asociația Moții Țara de Piatră care adună 56 de primării din Apuseni și patru consilii județene a fost cuprinsă în legea care consacră regiunile României care pot beneficia de fonduri europene direct de la Uniunea Europeană.

La insistențele primarului Zlatnei, Siviu Ponoran, zona Apusenilor devine prin amendamentul pe care l-am depus o zonă eligibilă pentru finanțările europene în perioada 2021-2027, a declarat pe o rețea de socializare inițatorul acestei legi, deputatul Florin Roman.

Decizia asta poate fi o filă de istorie. E importantă o astfel de măsură să nu se depopuleze zona asta, mi-i dragă zona asta. Să vedem ce sume vor fi, pentru că suma e în funcție de nu,mărul de locuitori. Noi suntem cea mai mare asociație din România. La 520.000 de locuitori e și suprafața mare a acestui teritoriu, a declarat pentru apusenitransilvania.ro, președintele Asociației Moții Țara de Piatră, Silviu Ponoran, primarul orașului Zlatna.

Procesul de finanțare ITI este considerat de specialiști în fonduri europene un GAL al GAL-urilor care va permite administrațiilor locale dar și întreprinzătorilor privați să realizeze proiecte integrate de mare amploare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.