Jurnal de bord

VIDEO. Urs abia ieşit din somnul de iarnă, în Călimani!

Loading

Imagini inedite cu primii pași ai unui urs imediat după ieșirea din somnul de iarnă într-o pădure din Parcul Național Călimani, filmat de aproape, într-o acţiune de monitorizare. Deltfel, urşii dar şi numeroase specii au un habitat sănător în Pădurile din Parcul Naţional Călimani.

 

 

Ursul acumulează vara şi toamna mai multă grăsime necesară somnului de iarnă, când se retrage într-un bârlog, iar metabolismul acestuia este redus, ajutându-i să supravieţuiască iarna, când hrana este limitată. În România, unde există una dintre cele mai dezvoltate populaţii de urs din Europa, urşii trăiesc în pădurile din zona montană a lanţului carpatic.

În căutarea hranei, urşii fac deplasări lungi, folosindu-şi toate simţurile dezvoltate. Urşii detectează hrana de la câțiva kilometri distanţă, având simţul olfactiv extrem de dezvoltat. Urşii au fose nazale mari şi mii de receptori ai mirosului, iar centrul mirosului din creierul ursului este de cinci ori mai dezvoltat decât al omului.

Parcul Naţional Călimani, unul dintre cele 22 de parcuri naţionale şi naturale administrate de Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, are o suprafață de 24.556 de hectare pe raza județelor Suceava, Mureş, Bistriţa-Năsăud şi Harghita.

 

 

Sursa: Romsilva

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.