GHEŢARUL SCĂRIŞOARA, ÎN TOPUL CELOR MAI FRUMOASE PEŞTERI DE GHEAŢĂ DIN LUME!
Majoritatea peşterilor de gheaţă de pe Glob pot fi admirate doar în sezonul rece, întrucât în perioada temperaturilor calde de vară acestea sunt imposibil de ţinut sub control. În schimb, există şi excepţii care rezistă pe tot parcursul unui an indiferent de anotimp, cum e şi cazul Gheţarului de la Scărişoara, din munţii Apuseni.
Clasamentul celor mai frumoase peşteri de gheaţă – întocmit de unul dintre cele mai mari siteuri dedicate vieţii apropiate de natură, Mother Nature Network – include cinci peşteri din America, două din Rusia, dar şi câte un „gheţar” din România, Austria, Elveţia şi India.
Peștera Ghețarul de la Scărișoara, locaţia din România la care face referire prestigiosul site, e parte din sistemul carstic Ghețar – Ocoale – Dobrești. Este formată în calcare de vârstă Jurasic superior, dispuse monoclinal pe direcția NV-SE, la o altitudine de 1.165 m, la marginea platoului carstic Ghețari – Ocoale. Cândva Valea Ocoale curgea la suprafață. Odată cu dizolvarea în freatic a peșterii Scărișoara apele coboară în subteran. Ieșirea apei la lumină se făcea prin Pojarul Poliței. Continuând dizolvarea, apa coboră în Avenul din Șesuri cu ieșire la suprafață în Izbucul Poliței. Golul rămas uscat al Scărișoarei, în urma prăbușirii avenului de intrare, se umple cu gheață în timpul glaciațiunilor. După încălzirea vremii gheața începe să se topească și dispare jumătate din volum, dar este alimentată în fiecare iarnă cu un nou strat la suprafață. Topirea are loc și la bază ghețarului, astfel că de la bază dispare o secțiune și o alta se depune sus. Cea mai veche gheață de la bază are 4.000 de ani. Pe carote de gheață recoltate în 2005, cercetătorii de la Institutul de Speologie Emil Racoviță Cluj și mulți asociați străini, descifrează din trecut o mulțime incredibilă de date. Cum a fost vremea în fiecare an din ultimii 4.000, când au fost incendii în zonă, când și cât aur se exploata în Apuseni pe vremea dacilor.
Sursa: greatnews.ro/campeniinfo.ro
Sursa foto: skytrip.ro/alba24.ro