Știri

Un parlamentar clujean a reprezentat România la Forumul Națiunilor Unite privind Guvernanța Internetului din Polonia

Loading

În perioada 6-10 decembrie s-a desfășurat la Katowice, Polonia, cea de-a 16-a ediție a Forumului Națiunilor Unite privind Guvernanța Internetului (IGF), sub titlu: „Internet United”, eveniment găzduit de Guvernul Polonez.

Deputatul liberal de Cluj, Sabin Sărmaș, a fost prezent la acest eveniment în calitatea sa de președinte al Comisiei pentru tehnologia informației și comunicațiilor, precum și în cea de președinte desemnat al Conferinței Plenipotențiarilor a Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor, care va avea loc la București în perioada 26 septembrie -14 octombrie 2022.

Deputatul Sabin Sărmaș a avut rolul de a modera sesiunea dedicată inteligenței artificiale, purtând dezbateri tematice cu reprezentanți ai altor state participante, implicați în procesul dezvoltării acestui domeniu.

În cadrul acestui panel, deputatul le-a avut ca invitate pe doamna Alessandra Basso, membru al Parlamentului European, doamna Laura Galindo, specialist AI al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și pe doamna Alison Gillwald, director executiv Research ICT Africa.

Concluziile majore care necesită a fi menționate se referă la acordarea unei atenții sporite asupra dezvoltării și integrării conceptului de Al (inteligență artificială) nevoilor actuale ale cetățenilor, menținându-ne totodată preocuparea constantă pentru respectarea drepturilor omului. În acest scop, a fost invocată necesitatea creșterii nivelului de cooperare internațională și de sporire a sprijinului acordat țărilor aflate în curs de dezvoltare, în așa fel încât acestea să poată beneficia într-o măsură mult mai mare de avantajele imense ale noii tehnologii.

„Astfel de evenimente internaționale reprezintă pentru România o ocazie foarte bună pentru a-și consolida relațiile cu celelalte state în domeniul tehnologiei informației, mai ales în contextul în care, anul viitor, țara noastră va fi gazda a peste 190 de state participante la Conferința Plenipotențiarilor a Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor. De altfel, la final de spătămână vo fi la București, unde pregătim un eveniment al Comisiei pentru tehnologia informației, mult așteptat de noi și de către partenerii proiectului, dar cu mai multe detalii voi reveni săptămâna viitoare”,

a transmis deputatul Sabin Sărmaș.

 

 

Potrivit site-ului www.igf.ro, Forumul pentru Guvernanţa Internetului a fost demarat în anul 2006 sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite şi este rezultatul Summit-ului Mondial pentru Societate Informaţională, derulat între 2003 şi 2005.

Forumul este organizat anual şi reuneşte diverse categorii de actori (sectorul privat, societatea civilă, comunitatea tehnică şi academică, guverne, organizaţii interguvernamentale) pentru a discuta, în cadrul unui proces multilateral, democratic şi transparent, probleme de politici publice legate de Internet. IGF promovează discuţiile şi dialogul deschis în vederea identificării unei abordări comune privind modalităţile de promovare a Internetului şi de gestionare a riscurilor şi provocărilor care apar cu privire la utilizarea şi evoluţia acestuia.

România va găzdui Conferinţa Plenipotenţiarilor a Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (UIT) din anul 2022. Această conferință se organizează la fiecare patru ani, reunind reprezentanții celor 193 de state membre ale organizației pentru a veghea la atribuirea spectrului radio la nivel global, crearea standardelor tehnice pentru rețelele și serviciile din domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) din întreaga lume și eforturile de promovare a incluziunii digitale în comunități slab deservite, fiind cel mai important eveniment internațional din domeniul telecomunicațiilor. La începutul lunii septembrie, Sabin Sărmaș a fost numit președinte al Conferinței și va avea un rol de mediator în negocierile avute între statele prezente.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *