Știri

Zonele accidentate din Padiș au fost igienizate de rangerii Parcului Natural Apuseni și de voluntari

Loading

Rangerii Parcului Natural Apuseni și alți voluntari au igienizat o bună parte din Padiș în weekendul 2-4 iulie. S-au strâns peste 6 tone de deșeuri adunate într-o mie de saci. Totul parte a unui proiect de conștientizare și sensibilizare asupra realității deșeurilor din Apuseni. O inițiativă APNA alături de CAR – Filiala Cluj.

“👀 După cum bine ați văzut în cadrul evenimentului promovat, primul weekend din această lună (2-4 iulie 2021) a fost despre o preocupare comună a echipei Administrației Parcului Natural Apuseni și a membrilor din Clubul Alpin Român – Filiala Cluj , aceea de a diminua substanțial deșeurile nevăzute, dar simțite în Parcul Natural Apuseni. Gândindu-ne strategic, am hotărât să începem cu zonele accidentate ce au un impact mai puțin sesizat, dar deosebit de periculos asupra carstului din Apuseni. Astfel, adâncituri formate la suprafața carstului, cum sunt avenele sau dolinele, sunt adeseori confundate cu gropi de gunoi.

❓Ce se întâmplă defapt?
Aceste adâncituri în realitate fac parte din sistemul carstic, iar deșeurile ajung să fie transportate de către apă în subteran, determinând poluarea continuă a apelor care la ieșirea din subteran vor fi utilizate de către oameni, punând în pericol inclusiv sănătatea acestora.

Nu doar pentru o mai bună înțelegere a ceea cefac unii din semenii noștri, dar și pentru un moment de apreciere față de voluntarii implicați în acțiune, vă invităm să următiți activitatea noastră prin materialele noastre foto/video din Padiș, Valea Răchita. În ciuda condițiilor meteo nefavorabile, cu ploi de munte reci și importante cantitativ, voluntarii nu au fost intimidați de disconfortul creat de mixul de deșeuri cu ploile abundente. Știm bine că nimic nu este imposibil pentru parteneri și voluntari perseverenți, dedicați și implicați în acțiunile asumate! Ne-a unit un principiu sănătos – acela că NATURA este si CASA NOASTRĂ!

❓ Dar ce am făcut efectiv, pe scurt?
Am pregătit în detaliu acest eveniment cu ajutorul colegilor direct implicați în organizare, cot la cot cu membrii CAR, ne-am organizat în echipe de aven și doline, asigurați în coardă sau nu, cu ajutorul furcilor, lopeților și cazmalelor, dar și numai cu mâinile, utilizând doar mănuși, am scormonit și înlăturat pământul aruncat de unii inconștienți înțelegând că ascunzând mizeria sub preș pot spune că au făcut curat. Pentru noi, a face curat înseamnă a colecta acele deșeuri, trecând peste aspectele de dificultate, și a le evacua în afara parcului, acolo unde le este locul din punct de vedere legal. Asta am și făcut, fiind coordonați de ranger ai APNA, respectiv membrii CAR – Filiala Cluj.
Am fost recunoscători pentru cina pregătită, respectiv pentru găzduirea concertului voluntarilor noștri. A fost continuarea colaborărilor create pentru natură și oameni.
-Rezultatele raportate la numărul voluntarilor și condițiilor meteo nefavorabile arată că acțiunea a dat un randament excelent. 6,46 tone de deșeuri adunate și un număr total de circa 1000 de saci colectați demonstrează o bună organizare și faptul că voluntarii au venit hotărâți să schimbe ceva, vor munți mai curați și oameni mai responsabili în relația cu natura!

🥳 În numele echipei Administrației Parcului Natural Apuseni, le mulțumim celor implicați, atât voluntarilor, cât și co-organizatorilor și partenerilor fără ajutorul cărora acțiunea nu ar fi avut același efect:
– Creatopy s-a alăturat inițiativei ca partener principal, respectând misiunea de a dezvolta o companie sustenabilă care atrage atenția asupra problemelor de mediu prin acțiuni concrete. Totodată, Creatopy este o companie orădeană mândră de originile sale, iar una dintre valorile sale declară admirație și respect pentru comunitatea locală. Echipa oferă suport acțiunilor de mediu și își dorește să fie un exemplu pentru comunitatea de afaceri din România, și nu numai. Drept urmare, au acționat concret și fizic împreună cu noi, atât terestru prin doline, cât și asigurați în coardă pentru a coborî cu echipament tehnic în avenul la Răchita
– AVE BIHOR, care nu doar că ne-au ajutat cu transportul tonelor de deșeuri, dar au și participat activ prin voluntari în secțiunea de aven
– Salvamont Bihor, fără de care intervenția pe verticală în aven era mult mai dificilă
– Jandarmeria Montana Bihor, cu implicare în ambele echipe de lucru
– Brinel-30 de ani le-a oferit voluntarilor noștri un strat de protecție prin pelerinele oferite
– Casa Urșilor ne-a surprins sâmbătă seara cu o cină delicioasă și fierbinte
– 5 Căsuțe ne-a ajutat cu transportul deșeurilor și ne-a oferit cadrul pentru o seară de concert memorabilă
– Raul Bochiș, Adriana Andreica și Florin Grec ne-au dus într-o lume profundă de trăiri prin vocea și personalitatea lor specifică de munte
– Adventure Center ne-a oferit o mână de ajutor prin echipamentele tehnice puse la dispoziție

Coordonatori eveniment:
Inițiator și coordonare: Alin Moș
Logistică, parteneri și organizare generală: Ovidiu Motioc, Timea Izsak
Mediu: Laura Epure
Tehnică aven: Marius Florea
Doline: Rangeri APNA
Voluntariat media: Dep FOTO CAR Cluj prin Gabriel Păcurariu, APNA prin Timea Izsak și Florin Coras
Voluntariat concert: Raul Bochis, Adriana Andreica, Florin Grec

❗❗❗ Acestea fiind spuse, este destul de evident impactul negativ pe care îl provoacă deșeurile atât asupra mediului, cât și asupra sănătății noastre, a oamenilor, și dorim să vă reamintim că abandonarea acestora pe suprafața ariilor naturale protejate constituie contravenție și se sancționează conform prevederilor legale!
👀 Nu uitați, noi de acum vom fi sprijiniți de “cei 400 de perechi de ochi” ai membrilor CAR care se plimbă prin zona Parcului Natural Apuseni! Până la urmă trebuie să avem grijă de natură ca de casa noastră comună. Este ea și casa ta?

PS: Știm că unindu-ne resursele putem obține rezultate favorabile mediului nostru înconjurător, motiv pentru care continuăm perioada următoare cu focus pe acțiunile comune de igienizare alături de partenerii Administrației Parcului Natural Apuseni.
🤩 Administrația Parcului Natural Apuseni este o structură care administrează un parc natural, care are ca și motto “Un parc pentru natură și oameni”. De aceea, prin determinare, implicare, colaborare și iubire de natură dorim să aducem alături de noi, în eforturile noastre, pe toți cei interesați în conservarea biodiversității și protejarea mediului în general, fie că sunt din comunitățile locale sau pur și simplu din partea publicului larg. Vizitați cu încredere www.parcapuseni.ro și nu ezitați să ne cotactați pentru mai multe detalii.
🤝 Implică-te pentru Apuseni, avem multe de făcut împreună! 🤝”,

a transmis directorul Parcului Natural Apuseni, Alin Moș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *