Reportaje/Povești

Ce l-a făcut pe Hrusciov să retragă trupele sovietice din România? Vinul Steininger din Transilvania!

Loading

Au trecut mai bine de 60 de ani de la semnarea acordului de retragere a trupelor sovietice de pe teritoriul României. Puțini știu că lucrul acesta s-a petrecut într-o noapte înecată în aburii licorii bahice, la o cabană de la poalele Călimanilor, în județul Bistrița-Năsăud, la Aluneasa. Protagoniști: Nikita Hrusciov, Gheorghe Gheorghiu-Dej și Emil Bodnăraș.

Reprezentanții conducerii comuniste de la noi au încercat să valorifice la maximum vizita liderului URSS în România. Strategia era ca, pe fondul unei beții sănătoase, să i se sugereze lui Hrusciov retragerea trupelor sovietice. Scena spectacolului a fost aleasă cu minuțiozitate în peisajul superb de munte din județul de graniță al Transilvaniei cu Moldova. Legenda spune că primul act a fost jucat cu brio după ce Hrusciov ucide un urs mai mic dar este înlocuit de unul mai gras fără ca acesta să bage de seamă. Iar de aici, în jurul unei halce zdravene de carne, vinul local Steininger începe să își facă simțit efectul.

„Lumea se tutuiește deja, se încropesc jocuri de societate, timp în care cei trei găsesc momentul unui dialog cu urmări atât de faste pentru România. Emil Bodnăraș îi sugerează temutului rus, în glumă, posibilitatea retragerii trupelor sovietice din România. Până ce Hrusciov să priceapă exact grosul glumei, Dej se și declară surprins și neîncrezător: nu e prea devreme, având în vedere tensiunile cu Tito al Iugoslaviei?! Numai că Hrusciov, ca un adevărat mare urs, nu raecționează negativ la propunerea lui Bodnăraș, ci la neîncrederea lui Dej: Foarte bine a vorbit Emil, Gheorghe, îi replică el lui Dej. Oceni haraso!”, este relatată scena parafării istoricului act în crainou.ro.

Așadar, atmosfera bahică excelent construită cu ingrediente locale: vinul Steininger, ursul substituit dar și talentul actoricesc al celor doi lideri comuniști români l-au făcut pe secretarul general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice să cedeze și să semneze un act istoric: cel al retragerii trupelor sovietice de pe teritoriul României, lucru care se întâmplă un an mai târziu. Şi fapt incredibil, plecarea ruşilor avea loc la mai puţin de trei ani de la înăbuşirea sângeroasă a revoluţiei ungare din 1956, România fiind dealtfel prima ţară care scăpa de „îmbrăţişarea” atât de strânsă a veceinului de la Răsărit!

Din nefericire, un incendiu puternic izbucnit în urmă cu doi ani a distrus în totalitate cabana Aluneasa, locul care a adăpostit un moment istoric cu asemenea impact. Clădirea ce număra şapte camere, cu 18 locuri, nu a fost nici azi reconstruită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *