Știri

Accesul în Ghețarul Scărișoara va fi reamenajat!

Loading

Accesul în Peștera Ghețarul Scărișoara va fi reamenajat. Asta pentru că actualul traseu de intrare în peșteră este avariat și prezintă pe anumite zone suficiente riscuri pentru turiști.

 

 

În perioada imediat următoare vor putea începe lucrările de reamenajare a accesului în Peștera Ghețarul de la Scărișoara, una dintre cele mai importante peșteri din România care adăpostește al doilea cel mai mare ghețar subteran din sud-estul Europei. Contractul în valoare de 759.721 de lei, fără TVA, a fost atribuit unei firme cu sediul în Baia de Arieș – S.C. Ceziana Star, de altfel singura care a participat la licitația lansată de Primăria Gârda de Sus.

 

 

 

Noua structură va fi realizată din materiale rezistente la coroziune și la alți factori generați de traficul intens. De asemenea, pentru protejarea turiștilor de posibile căderi de pietre desprinse de pe pereții avenului va fi montată o plasă de protecție ancorată în peretele de stâncă. Plasa va fi din materiale inoxidabile, la fel ca celelalte materiale folosite în amenajare, și se va fixa pe pereții avenului.

 

 

Peștera are o dezvoltare de 750 metri și o denivelare de 105 metri, este formată dintr-o încăpere unică cu o suprafață totală de circa 700 mp. În mijlocul acestei încăperi se află un bloc de gheață (circa 80.000 mc) a cărui grosime variază între 16 și 34 de metri și a cărui față superioară formează podeaua Sălii Mari. Accesul în Peștera Ghețarul de la Scărișoara se face printr-un aven cu un diametru de 60 m care se deschide în pădurea din marginea platoului. Amenajarea traseului de acces pentru turiști pe porțiunea avenului a fost realizată din structuri metalice (scări și pasarela cu lățimea de 1 metru) ancorate în pereții avenului.

 

Sursa: ziarulunirea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *