
Primar din Apuseni: Nu cred că se va mai putea face minerit la Roșia Montană
Primarul orașului Abrud, din Apuseni, Cristian Albu, crede că în momentul de față la Roșia Montană nu se va mai putea face activitate minieră. Edilul spune că odată listată în UNESCO, localitatea nu mai este atractivă pentru investitorii din industria mineritului. Asta pentru că un proces de descărcare arheologică este foarte complex și durează în timp. Și nimeni nu este dispus să piardă bani și timp, a spus primarul orașului Abrud la Prima News.
„Eu nu cred că un investitor ar avea răbdarea și dacă teoretic s-ar putea face o descărcare arheologică punctuală pe zonele unde se întâmplă partea de minerit. Eu nu cred că cineva va veni să își piardă timpul și banii să poată să scoată Roșia Montană din, să descarce arheologic, de fapt, o parte din Roșia Montană și să facă acolo o activitate industrială. Deci din punctul meu de vedere nu merge să ai și UNESCO și activitate minieră în același sit. Dacă e UNESCO rămâne listat UNESCO și părerea mea personală e că acolo nu se mai poate face altceva nimic. Decât să dezvolți situl UNESCO și să faci altă activitate pe care statul și-a asumat-o la vremea respectivă și statul trebuie să și-o asume în continuare”,
a declarat Cristian Albu pentru Prima News.


4 comentarii
cardrecenzii.ro
Este foarte important de luat in considerare faptul ca listarea in UNESCO a localitatii Rosia Montana va avea un impact major asupra activitatii miniere din zona. Declaratiile primarului Albu ne aduc in atentie un aspect crucial – faptul ca un proces de descarcare arheologica este foarte complex si dureaza in timp, si nicio companie miniera nu este dispusa sa isi piarda bani si timp pentru a desfasura o astfel de activitate. In aceste conditii, este greu de imaginat ca se va mai face activitate miniera la Rosia Montana dupa listarea in UNESCO, ceea ce inseamna ca statul trebuie sa gaseasca solutii alternative pentru dezvoltarea economica a zonei. Este un subiect delicat si complex, care implica atat aspecte economice si sociale, cat si conservarea si protejarea patrimoniului cultural al Romaniei. Ne asteptam la dezbateri intense in viitorul apropiat si speram ca deciziile luate sa aiba in prim plan interesul cetatenilor si al patrimoniului nostru national.
card recenzii google
Este o situatie delicata si controversata privind activitatea miniera la Rosia Montana, care a generat multe dezbateri si opinii. Primarul orasului Abrud, Cristian Albu, aduce o perspectiva interesanta, sustinand ca dupa listarea in UNESCO, orasul nu va mai fi atractiv pentru investitori din industria mineritului. Astfel, procesul complex de descarcare arheologica face imposibila activitatea miniera acolo. In opinia sa, exista un conflict intre statutul de sit UNESCO si posibilitatea de desfasurare a activitatii miniere. Este o observatie interesanta, care pune in discutie viitorul Rosiei Montane si responsabilitatea statului in gestionarea situatiei.
cardrecenziigoogle.ro
Este o veste imbucuratoare faptul ca primarul orasului Abrud, Cristian Albu, sustine faptul ca nu se va mai putea face activitate miniera in Rosia Montana. Desi acest lucru poate fi dezamagitor pentru unii, deoarece exista un potential enorm pentru prosperitate si dezvoltare in zona respectiva, trebuie sa recunoastem ca este o decizie corecta si necesara. Este important sa protejam patrimoniul cultural si istoric al tarii noastre si sa punem pe primul plan bunastarea comunitatilor locale. Un proces de descarcare arheologica este esential si trebuie sa se desfasoare intr-un mod responsabil si ingrijitor, pentru a pastra integritatea sitului UNESCO si pentru a asigura un viitor sustenabil al zonei. Apreciez faptul ca primarul a luat in considerare aceste aspecte si sper ca deciziile luate sa fie in beneficiul tuturor.
matrimonialeok.com
Este imbucurator sa constatam ca primarul orasului Abrud, domnul Cristian Albu, sustine cu fermitate protejarea Rosiei Montane de activitatile miniere. Din punctul sau de vedere, listarea in UNESCO a localitatii face imposibila desfasurarea oricaror activitati miniere si asta pentru ca un proces de descarcare arheologica este unul foarte complex si de durata. Iar acest lucru este un semnal puternic ca nimeni nu este dispus sa riste bani si timp pentru a exploata resursele naturale din zona. Deci este clar, in opinia primarului, ca nu se poate avea in acelasi timp si statutul de sit UNESCO si activitati miniere. Asadar, trebuie sa fim responsabili si sa protejam acest loc istoric si sa incurajam dezvoltarea altor tipuri de activitati care sa fie benefice pentru comunitate. Este o abordare inteleapta si responsabila din partea domnului primar Albu si trebuie sa sustinem cu totii protejarea patrimoniului nostru national, inclusiv al Rosiei Montane. Felicitari pentru curajul de a spune lucrurilor pe nume si pentru eforturile depuse in acest sens!