Foto și video. Cum arată astăzi Roșia Montană?
Am urcat în Roșia Montană să vedem la fața locului cum arată viața în micuța localitate minieră din Apuseni. Asta în urma discuțiilor care au reaprins subiectul exploatării aurifere după ce oficiali români au declarat că statul ar putea pierde miliarde de dolari ca urmare unei eventuale condamnări a României pe această speță.
Am găsit o localitate suspect de pustie, cu oameni rezervați în comunicare, care nu voiau să spună prea multe. Poate obosiți și exasperați de tumultul lumii care îi luase cu asalt cu ani în urmă. Consecință a unei povești care le-a dat unora speranțe, altora semne de întrebare, dar cu certitudine o poveste care a transformat o comunitate.
N-au vrut să vorbească mulți cu noi. Ce am remarcat este nostalgia celor rămași aici legată de reluarea mineritului. A unei activități care să ofere locuri de muncă.
Dar oare cu ce riscuri de mediu și de patrimoniu? Se mai poate face minerit în Apuseni? Cum protejăm Apusenii? Cine răspunde pentru banii pe care îi poate plăti România? Cum arată astăzi Roșia Montană?
Vedeți în materialul de mai jos
2 comentarii
TrustLink
Rosia Montana este o localitate cu o poveste tulburatoare si plina de contradictii. Acolo unde in trecut se afla o comunitate prospera, acum se gasesc doar cateva persoane izolate, care traiesc intr-o atmosfera pustie si trista. Este trist sa vezi cum o comunitate a fost desfiintata din cauza unei exploatatii aurifere care a adus atat sperante, cat si neajunsuri.
Este necesar sa ne intrebam cu ce costuri vin aceste profituri si daca merita sa distrugem natura si patrimoniul nostru pentru cateva locuri de munca. Cine se face responsabil pentru banii pe care Romania ar putea sa-i piarda in cazul in care va fi condamnata pentru exploatatia aurifera? Este important sa ne gandim si la impactul asupra mediului si sa protejam Apusenii pentru noi si pentru generatiile viitoare.
Avem nevoie de o discutie deschisa si responsabila pentru a gasi solutii in ceea ce priveste viitorul Rosiei Montane si a intregii noastre tari.
card nfc google
Nostalgia celor care au ramas este legata de reluarea activitatii miniere si de speranta ca aceasta va aduce locuri de munca. Dar oare merita sa ne sacrificam mediul si patrimoniul pentru cateva locuri de munca? Oare exploatarea aurului in Apuseni este inca fezabila? Cum ne asiguram ca se va face in mod responsabil si ca vor fi luate masuri pentru protejarea mediului si a patrimoniului? Acestea sunt doar cateva din intrebarile la care trebuie sa gasim raspunsuri.