Indemnizație de merit pentru cei care dețin titlul de „Tezaur uman viu”
Persoanele care dețin calitatea de „Tezaur uman viu” vor putea beneficia de indemnizație de merit pentru domeniul culturii, conform unei hotărâri aprobate de Guvern.
Guvernul a aprobat, în ședința din 18 decembrie, la propunerea Ministerului Culturii, noi reglementări pentru instituirea indemnizațiilor de merit pentru persoanele care fac dovada excelenței într-un domeniu al patrimoniului cultural imaterial, deținătoare ale titlului onorific de „Tezaur uman viu”, scrie bihon.ro.
Astfel, persoanele trebuie să deţină titlului onorific de «Tezaur uman viu», să aibă vechime neîntreruptă în activitatea de promovare a patrimoniului cultural imaterial, merite excepţionale în păstrarea, transmiterea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural imaterial, merite excepţionale în realizarea, interpretarea ori crearea elementelor patrimoniului cultural imaterial, distincţii naţionale în domeniul patrimoniului cultural imaterial.
„Tezaurele umane vii” sunt sunt meşteri în prelucrarea lemnului, metalelor, pieilor şi blănurilor, realizarea portului popular, cântăreţi de muzică vocală şi instrumentală. Titlul de ”tezaur uman viu” este viager, personal și netransmisibil și se acordă de către Comisia națională pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial.
Cuantumul lunar al indemnizaţiei de merit este egal cu o sumă ce reprezintă de 3 ori valoarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată şi este neimpozabil, conform Legii nr. 118 din 15 martie 2002, adică 9900 de lei. Suma necesară pentru achitarea indemnizaţiilor de merit se suportă de la bugetul de stat.