Locuri din România

Video. Tradiții de Crăciun la Bârsana, în Nenești, în Maramureșul istoric!

Loading

“Cea mai scurtă poezie a românilor este “Ţâpuritura” din Maramureş, care se începe cu un chiot şi se sfârşeşte cu o beşteleală! Dar e foarte frumos că e aşa”! (Nichita Stănescu)

Tradițiile de Crăciun nu mor niciodată în Maramureș. E un sentiment complet pe care îl trăiești intens când ajungi acolo. Asta am simțit după ce am ajuns la Bârsana, în satul Nenești. Întreaga comunitate, aproape fără excepție, vibrează aici frizând o realitate care te poartă în timp. Bărbații și femeile adunați la slujba de duminică în Biserica din sat purtau inconfundabilul port tradițional maramureșean. Intonând refrene din colinde vechi, o frescă a unei lumi în care își făceau loc moșii și strămoșii din povești. Ce impresie, ce sentiment cald. Imaginea casnică a copilăriei ce descoperea arhaicul mai cu seamă din paginile basmelor…

Nu vreau să hiperbolizez. Nu am filmat prima dată în Maramureș în perioada asta. Dar precum în cazul unor întâmplări cu tâlc am revenit pe Valea Izei după șapte ani să redescoperim lumea asta pe care am văzut-o atât de des pe scena de spectacol. De astă dată am retrăit la propriu o poveste de Crăciun cu aproape toată comunitatea din Nenești. De la primarul comunei, de la preot, de la gazda noastră, până la meșterii populari Marișca Ștefanca și Gheorghe Roman, oameni cu povești de viață fabuloase, până la cei mai mici membri ai comunității, am admirat tabloul plin de culoare al unei lumi în care arde focul viu. Trăirea lor e autentică.

Nu știu dacă i-am descoperit pe dacii liberi dar cu siguranță i-am văzut pe “feciorii lui Bogdan, înstruțați cu magheran, înstruțați cu busuioc, cu mândruțele la joc”!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *