Inaugurarea Rușinii pe DN 75, drumul reparat de pe Valea Arieșului!
Am rămas pur și simplu stupefiat de gestul reprezentanților unor autorități de a inaugura Drumul Național 75 Turda Câmpeni, după ce porțiunea de pe raza județului Alba a fost recent reparată. Asta după ce nu s-a intervenit pe acest drum de aproape 40 de ani. Ca și cum locuitorii din acea zonă, ca și cum copiii, nepoții lor care se întorc din când în când acasă ar fi români second. Ca și cum pentru moții de aici ar fi o risipă de timp și bani din partea autorităților, care or fi ele, pentru a le repara drumul.
În luna aprilie a acestui an, profesorul UBB, Irimie Popa, lansează o petiție pentru refacerea drumului. În mai puțin de 48 de ore, petiția adună deja câteva mii de semnături. Ulterior acestui moment, unii reprezentanți ai statului anunță că s-au prins bani pentru a se reabilita drumul cu pricina. Un tronson de vreo 70 de kilometri, aflat sub bombardament. Nu exagerez când vă spun că la Sălciua se circula pe un singur sens iar carosabilul ajunsese în Arieș. Acolo a apărut un crater imens foarte prost semnalizat. Doar pronia divină a făcut ca în acest timp să nu se întâmple vreun accident.
Starea atât de proastă a drumului i-a scos pe moți la un protest caravană în luna mai, care a adunat nu mai puțin de 80 de mașini care au traversat Valea Arieșului până în Alba Iulia și apoi până în Cluj-Napoca. Singurul primar care a avut curaj să se alăture acestui protest a fost Vasile Lombrea, edilul din comuna Sălciua. Memoriul acestui protest a fost înmânat președintelui Consiliului Județean Alba, de apreciat gestul domniei sale de a primi delegația de pe Valea Arieșului, și Instituției Prefectului Alba.
Ce m-a contrariat a fost când l-am auzit pe directorul DRDP Cluj că aceste reparații nu au fost făcute la “presiunea rețelelor sociale” și că ar fi existat un calendar stabilit. Declarația dumnealui, totuși un funcționar al statului, plătit și din banii moților de pe Valea Arieșului, este, ca să folosesc un termen cordial, cel puțin nepotrivită. Probabil chiar exista un calendar de reparații dar cum poți să te adresezi astfel, aflat în serviciul public, superior, minimalizând protestul săracilor oameni care ani la rând și-au rupt mașinile pe acel drum?! Îmi povestea un locuitor din Lupșa că merge lunar cu mașina la service că, din cauza gropilor, “i se duce direcția”! În asemenea momente nu faci declarații, reparația la un drum național e parte a fișei de lucru din cadrul acelei direcții. Nu vreun favor boieresc dat iobagilor din Apuseni! Dacă acțiunea civică, petiție respectiv protest, nu ar fi fost inițiată de profesorul UBB Irimie Popa, sunt absolut sigur că DN 75 nu ar fi fost remediat într-un interval relativ scurt! Cât despre lucrări e loc de mai bine!
Laudele prefectului de Alba nu își aveau locul. Ca om politic și de administrație, nu inaugurezi reparația târzie la un astfel de drum cu atâta seninătate. O astfel de inaugurare nu ar fi trebuit realizată. Am reținut, în schimb, că a nominalizat primarii din Ocoliș, Poșaga, Baia de Arieș, Lupșa, Bistra și Câmpeni, că l-ar fi presat să realizeze reabilitarea drumului. Tocmai edilul din Sălciua a fost omis. Scăpare sau omisiune voluntară? Indiferent, domnule prefect, lasă un gust amar!
Primarul din Sălciua a ieșit din rând și a mers în marș cu moții săi, cu oamenii pe care îi reprezintă. Cât îi privește pe ceilalți primari, pe unii îi cunosc, sunt nedumerit și trist că nu au ieșit cu mesaje publice. În mod cert, fiecare a făcut presiune în cadrul diverselor întâlniri pentru acest deziderat: reabilitarea DN 75. Dar sunt momente când trebuie “să pui pumnul în pieptul furtunii”. Mă gândesc că în localitățile în care sunt edilii, aproape în fiecare dintre ele, există o statuie închinată lui Avram Iancu. Ce ar fi făcut Iancu într-un astfel de moment? Vă mai aduceți aminte de “No hai”!? Unde sunt urmașii tribunilor lui Iancu?
Vreau să îi felicit din inimă pe oamenii de curaj din Apuseni. Vreau să îi îmbrățișez sufletește pe toți moții care s-au implicat în aceste luni, unii veniți la protestul caravană chiar din Arieșeni, dornici să fie alături de cauza fraților lor de pe Valea Arieșului inferior.
Sunt mândru că am fost alături de voi în acest demers! Pentru noi, Munții Apuseni sunt templu sfânt!