Reportaje/Povești

Foto și video. Am coborât lângă Lacul de Smarald și am admirat apoi Coloanele de Bazalt!

Loading

Când ai timp să explorezi pitorescul e bine să nu lași loc echivocului. Așa s-a întâmplat când de la Viscri am decis să facem un un traseu de poveste, în localități care ascund locuri și peisaje deosebite! În ciuda itinerariului mai puțin cunoscut. Asta am descoperit în Racoș, un idilic sat transilvănean neatins de turismul în masă, care pe lângă peisajele rurale pitorești, ascunde cateva obiective inedite. Aici nu se găsește doar Vulcanul Stins despre care v-am povestit, poți descoperi Lacul de Smarald și Coloanele de Bazalt.

 

 

 

Poate că ești pasionat de geologie și cauți forme spectaculoase de relief sau pur și simplu ești ca noi, vrei să vezi peisaje care să te inspire. Indiferent de motiv, ai ajuns unde trebuie. Lacul de Smarald și Coloanele de Bazalt sunt opțiunile ideale pentru o excursie deosebită în natură. Nu e nevoie să faci vreun efort deosebit să ajungi la ele. Sunt la doar câțiva pași de locul în care lași mașina. Restul devine o încântătoare plimbare în natură.

 

 

 

Lacul de Smarald, o comoară aproape ascunsă, cu o culoare verde albăstruie ce variază în funcție de reflecția soarelui te ține în loc, pur și simplu. Peretele aproape drept ce se ridică deasupra apei te duce cu gândul la locurile exotice în care săritori temerari încearcă să spargă aerul și apa în gesturi cât mai acrobatice. De data asta nu e cazul, adâncimea nu e foarte mare, scăldatul e interzis iar temperatura de afară nu sare de 7 – 8 grade.

 

 

Ca istoric, lacul s-a format acolo unde în trecut a existat o carieră, Cariera Brazi, iar locul devenit un soi de căldare masivă a permis acumularea apei și formarea Lacului de Smarald, cariera fiind exploatată pe vremuri pentru rocile bazaltice. Oamenii locului sunt de părere că că lacul s-a format în urma săpăturilor care au ajuns la pânza freatică, în vreme ce indicatoarele cu informații de la fața locului arată că apa s-a adunat în urma precipitațiilor. Parcă nici nu mai contează: peisajul este impresionant și senzația pe măsură.

 

 

În partea opusă a Lacului de Smarald, la mai puțin de 1 kilometru distanță se găsesc Coloanele de Bazalt. Privite frontal, ele par a fi poarta gigant a unui oraș antic cu fațada sculptată și ascuns în măruntaiele pământului. E un deja vu, impresie a unui sit oriental necercetat. Dar asta e aparența doar. În funcție de părerile luate la fața locului, coloanele înalte de peste 10 – 12 metri ar fi produsul răcirii lavei vulcanice sau rezultatul mai recent al unei cariere de exploatare. Oricum, imaginea lor rămâne spectaculoasă.

 

 

Așa că în viitoarele voastre excursii, nu ocoloți locul ăsta din centrul țării: veți întâlni obiective unice și atipice! 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *