Reportaje/Povești

Foto și Video. Vâlceaua Despicată a elfilor din povestea fantasy am găsit-o în Apuseni! În Cheile Râmețului!

Loading

Nu ascund că sunt fascinat de Tolkien și de lumea lui specială: a oamenilor din Gondor și Rohan, a hobbiților din Comitat sau a elfilor lui Elrond din Vâlceaua Despicată! Sunt absolut sigur că Peter Jackson ar fi putut filma Stăpânul Inelelor în Apuseni cu același succes. Nu de puține ori, aflat pe cărări de munte, am asociat priveliști superbe de aici cu locuri din minunata poveste fantasy. Și sincer, nu cred că sunt departe. Cel puțin nu când vine vorba de Cheile Râmețului!

 

 

O imagine tocmai potrivită să rivalizeze cu Rivendell sau Vâlceaua Despicată, vestita casă a căpeteniei elfilor, Elrond, locul care adăpostea Frăția celor nouă, porniți în căutarea inelului din Muntele Mordor. O duminică oarecare, ce nu anunța nimic spectaculos, nicidecum o căutare a inelului suprem, a făcut ca pașii unei alte Frății, mai puțin numeroase decât cea din poveste ( în loc de nouă, două persoane ), să caute destinații noi din Apuseni, menite să bucure privirea și imaginația celor care citesc aceste rânduri. Să le facă poftă să descopere orizonturi atât de aproape de noi!

 

 

De Cheile Râmețului am auzit de multe ori dar nu m-am încumetat niciodată să trec mai departe de Mănăstirea Râmeț. Îmi amintesc nostalgic cum copil fiind, alții mai mari decât mine îmi povesteau că își petreceau în aceste chei celebrul 1 Mai muncitoresc cu impresiile teribile ale unei experiențe în natura Munților Trascău! Poate că la acea vreme nu am reușit să pricep la adevărata dimensiune frumusețea irezistibilă a acestei rezervații din județul Alba. Și totuși, când e vorba de munții ăștia e bine să crezi dar e și mai câștigător să cercetezi!

 

 

Rezervaţia naturală Cheile Râmeţului este destul de întinsă, cam pe 150 de hectare, dar spectacolul îl constituie cheile însele – un veritabil canion: îngust, greu de străbătut, aproape primejdios, dar care îi răsplăteşte pe cei curajoși cu privelişti unice şi cu senzația unui itinerariu fantastic. Totul se petrece într-o trecătoare strâmtă, tăiată în stâncă, cu pereți înalți de piatră și arcade, cu bolţile răcoroase ale arborilor, fără să știi ce te așteaptă dincolo.

 

 

Masivele stâncoase ce însoțesc pârâul Râmeț care străbate calea, pe alocuri destul de adânc, chiar și vara, au altitudinea minimă de 530 m, cea maximă fiind de 1139 m. Impresia este foarte puternică. Prins de lanțul fixat în perete, te trezești că te afli într-un fel de jgheab adânc, între pereţi înalţi imposibil de escaladat, cu un râu de munte cu apă repede și rece, cu o umbră deasă că e aproape frig. Ce sentiment special! Mai ales când decorul este încununat cu un portal impresionant. Ca în Vâlceaua Despicată din povestea fantastică!

 

 

Mai multe vă las pe voi să descoperiți așa cum a făcut și Flo, „vinovat” pentru acest periplu, pentru pozele și imaginile cu care ne-a provocat să descoperim la pas Cheile Râmețului!

 

 

Și  clar nu ne oprim aici, ne pornim din loc să venim cu episodul doi al călătoriei în aceste chei din Munții Trascăului! Pentru că la fel ca în poveste, aștept și eu să ajung în vestita Casă a lui Elrond din Vâlceaua Despicată cu ajutorul pribeagului Aragorn din Eriador.

 

 

Abia aștept să văd Cheile Râmețului!

 

 

 

 

 

 

Foto și video: Florin Dan

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *