Administrația Parcului Natural Apuseni a amendat persoanele care au recoltat fără drept fructele de pădure!
Reprezentanții Parcului Natural Apuseni au confiscat o cantitate de 390 de kilograme de fructe pădure și au aplicat amenzi în valoare de 5000 de lei celor care le-au cules fără drept. Asta pentru că fructele de pădure au un rol specific în cadrul ecosistemelor și reprezintă sursa principală de hrană a animalelor sălbatice, suport trofic, transmite Administrația Parcului Natural Apuseni.
”Știați că fructele de pădure au un rol specific în cadrul ecosistemelor și că reprezintă sursa principală de hrană a animalelor sălbatice (suport trofic)?
Dacă știați asta, înseamnă că înțelegeți de ce Administrația Parcului Natural Apuseni avizează și verifică inclusiv activitățile de recoltare a resurselor regenerabile.
Așadar, în urma patrulelor efectuate în 22 iulie 2021 de către rangerii din cadrul RNP Romsilva – Administrația Parcului Natural Apuseni, cu sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor și Inspectoratului de Poliței Județean Bihor, s-au aplicat sancțiuni contravenționale în cuantum de 5.000 lei privind recoltarea de fructe de pădure, fără acordul administrației. Cu această ocazie, a fost confiscată cantitatea de 390 kg fructe de pădure din specia Afin (Vaccinium myrtillus), aceasta fiind predată Centrului de Fructe de Pădure Beiuș din cadrul Direcției Silvice Bihor.
În acest sens, nu uitați: conform Ordonanței de Urgență nr. 57/2007, Art.53, alin.(2), lit.e: utilizarea unor resurse regenerabile, precum recoltarea de fructe de pădure, de ciuperci și de plante medicinale din zonele tampon din parcurile naționale și parcurile naturale fără acordul administratorului ariei naturale protejate, constituie contravenție şi se sancționează cu amendă contravențională de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoane fizice și de la 30.000 lei la 60.000 lei pentru persoane juridice.
RNP Romsilva-Administratia Parcului Natural Apuseni R.A. administrează aria naturala protejata de interes național Parcul Natural Apuseni împreună cu trei arii naturale protejate de interes comunitar denumite situri Natura 2000 (ROSCI 0002 Apuseni, ROSPA 0081 Munții Apuseni – Vlădeasa, ROSCI 0016 Buteasa) si 55 de arii naturale protejate de interes național de mici dimensiuni (rezervații si monumente ale naturii) incluse in Parcul Natural Apuseni.
Rugăm toate persoanele fizice sau juridice care desfășoară activități pe teritoriul acestor arii naturale protejate sa respecte legislația in vigoare”,
au precizat reprezentanții Parcului Natural Apuseni pe facebook.
Sursa: