Știri

Rezervația Cheile Turzii are ghid de călătorie, cu informații despre trasee, activități, cazare

Loading

Cheile Turzii reprezintă o rezervație naturală deosebit de valoroasă, situată în extremitatea estică a Munților Apuseni, Munții Trascău, în județul Cluj.

Vizitată anual de peste 70,000 de turiști, Cheile Turzii au statut de Rezervație Naturală și Sit Natura 2000 datorită valorii peisagistice, zoologice, botanice, geologice, arheologice, speologice și nu numai. Acum, vizitatorii se pot informa pe portalul www.CheileTurzii.ro, pentru a se bucura de o experiență completă.

Cheile Turzii sunt chei săpate în calcare jurasice de apele văii Hășdate, care se remarcă printr-un peisaj carstic unic, cu pereți foarte abrupți, de peste 300m, abrupturi stâncoase, arcade, turnuri de piatră sau peșteri.

În Cheile Turzii se găsesc 12 habitate ocrotite precum pajiști cu tufărișuri, păduri de fag, versanți stâncoși cu vegetație, păduri aluviale și altele. Tot aici s-au identificat peste 1000 de specii de plante și peste 100 de specii de animale, unele dintre acestea fiind protejate deoarece sunt rare sau endemice.

Liliacul, pisica sălbatică, vulpea, nevăstuica, acvila de munte, mierla de piatră, fluturașul de stâncă, zvârluga, buhaiul de baltă, jderul de piatră – sunt doar câteva din speciile de animale protejate care se găsesc în Cheile Turzii.

Dintre speciile de plante protejate în Cheile Turzii enumerăm laleaua de stâncă, tisa, stânjenelul, scorușul argintiu, usturoiul de stâncă, vița-de-vie sălbatică.

Foto: Florin Dan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *