Știri

Munții Apuseni, eliminați iar din sistemul de finanțare ITI. Cine poartă vina?

Loading

Localitățile din Munții Apuseni sunt private de posibilitatea finanțării europene prin mecanismul Investiții Teritoriale Integrate. Deși peste 60 de unități administrativ teritoriale și patru județe din zona Apusenilor (Alba, Arad, Bihor, Hunedoara) au format o asociație de dezvoltare intercomunitară (Asociația Moții Țara de Piatră) prin care să acceseze bani europeni direct de la Comisie, deși a fost stabilit acest lucru printr-o lege adoptată în Parlament, ITI-ul pentru această zonă nu a fost cuprins în parteneriatul strategic dintre România și UE. Schema pentru România amintește doar de ITI Delta Dunării și Valea Jiului, Munții Apuseni fiind omiși. Cineva de la București nu a trimis la Bruxelles această zonă pentru a fi cuprinsă în parteneriat. Neglijență sau rea intenție?

Parteneriatul strategic al României cu UE nu cuprinde ITI Munții Apuseni. România ar fi trebuit să trimită la Bruxelles acest lucru. Munții Apuseni pățesc același lucru pentru a 3 – oară în istorie din 1919 încoace de la Brătianu. Când după o vizită aici, fostul prim-ministru, cucerit de aceste locuri, a făcut o serie de promisiuni pentru Munții Apuseni care au rămas doar promisiuni. Apoi, în 1935, prim-ministrul Gheorghe Tătărescu și câțiva miniștri au descins în Munții Apuseni și au stabilit șase directive referitoare la zona munților de aici fără să fie puse în practică vreodată. S-ar putea să fie și acest moment un rateu. Sper că nu!,

a precizat pentru apusenitransilvania.ro primarul orașului Zlatna, Silviu Ponoran, președintele Asociației Moții Țara de Piatră.

Autoritățile locale din zonă spun că depopularea Apusenilor este un fapt tot mai îngrijorător. Iar ITI reprezintă un instrument care poate fi utilizat pentru a adopta măsuri integrate în scopul dezvoltării durabile și coeziunii teritoriale, un obiectiv fundamental al Uniunii Europene, consacrat în Tratatul de la Lisabona.

Asociaţia de dezvoltare intercomunitară realizată de administrațiile locale din Munții Apuseni are ca scop crearea cadrului de cooperare între unitățile administrativ-teritoriale din zona Țării Moților în vederea dezvoltării infrastructurii de transport, turistice și de agrement, turismului, agriculturii, silviculturii, protecției mediului și biodiversității, prezervării culturii, artei și meșteșugurilor tradiționale, promovării zonei ca destinație turistică și de investiții, sănătății oamenilor din munți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *