Ministerul Fondurilor Europene refuză localităților din Munții Apuseni șansa de a accesa bani direct de la UE!
Ministerul Fondurilor Europene nu renunță la centralism și exclude zona Munților Apuseni constituită în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Moții, Țara de Piatră, din schema prin care această zonă poate folosi mecanismul Investiții Teritoriale Integrate și poate accesa direct fonduri de la Bruxelles. Deși primarii localităților din Apuseni spun că li s-a promis acest lucru, doar zona Delta Dunării și Valea Jiului au fost cuprinse în programul Ministerului.
Prin adresa pe care Ministerului Fondurilor Europene a trimis-o Agenției de Dezvoltare Regională Centru referitor la șansa Munților Apuseni de a lua banii europeni prin Investițiile Teritoriale Integrate, oficialii guvernamentali trimit administrațiile locale de aici la plimbare, sugerându-le să se adreseze altor ministere.
“Întrucât propunerea de pachet legislativ pentru politica de coeziune 2021-2027 nu mai acoperă Fondul european pentru agricultură și dezvoltare rurală iar o mare parte a investițiilor de tip ITI la care faceți referire vizează zona rurală, considerăm oportun să consultați Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale în ceea ce privește abordarea acestui tip de instrument la nivelul viitoarelor programe aflate în coordonarea acestui minister.
Totodată, vă supunem atenției și oportunitatea oferită de Agenția Națională a Zonei Montane, înființată prin HG 1036/2018, care are ca principal rol elaborarea și implementarea strategiei și politicilor privind dezvoltarea și protecția zonelor montane din România, deci inclusiv zona Munților Apuseni!“,
se arată în răspunsul Ministerului.
Reprezentanții comunităților din Apuseni au reacționat ferm. “Așa ceva nu se face. Nu ne-a consultat nimeni iar deciziile acestea nu se pot lua așa de cineva. Suntem cea mai mare Asociație de Dezvoltare Intercomunitară din țară și avem toate documentele în regulă“,
a declarat pentru Apusenitransilvania.ro președintele Asociației Moții, Țara de Piatră, Silviu Ponoran care este și primarul orașului Zlatna.
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Moții, Țara de Piatră reprezintă cele 86 de unități administrativ teritoriale de pe raza Munților Apuseni din județele Alba, Arad, Bihor, Cluj și Hunedoara!