VIDEO. Râs, înzăpezit în Apuseni!

Iarna nu se dusă din Apuseni. Iar asta aduce provocări serioase locuitorilor ce populează sălbăticia acestui ţinut. Aşa arată şi deplasarea unui râs prin stratul gros de zăpadă într-o pădure din Parcul Natural Apuseni, imaginile fiind captate de camerele de monitorizare a faunei amplasate de specialiștii Romsilva.

 

 

Pădurile din Parcul Natural Apuseni asigură un habitat sănătos pentru numeroase specii, asigurând condițiile de hrană, liniște și adăpost pentru nevertebrate, pești, amfibieni, cocoșul de munte, mamifere mici, dar și mamifere mari, precum capra neagră, cerbul, mistrețul, căpriorul, lupul, râsul, pisica sălbatică, dihorul, vidra sau ursul.

Populația de râs din România a crescut puternic în ultimul secol, în prezent țara noastră având una dintre cele mai mari populații de râs din Europa. Râsul este cea mai mare felină din Europa, atingând greutatea de până la 40 de kilograme și o lungime de peste un metru.

Este un carnivor extrem de discret, rar putând fi văzut de oameni în libertate. Prădători foarte eficienți, râșii se deplasează fără zgomot și atacă prada pe neașteptate. Au auzul și mirosul foarte fin și au o vedere foarte bună, inclusiv nocturnă, când de multe ori iese la vânătoare.

Parcul Natural Apuseni, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor Romsilva, are o suprafață de 76.064 de hectare, în zona Munților Apuseni, pe teritoriul județelor Alba,Bihor şi Cluj, din acestea 50.793 fiind păduri.

 

 

Sursa: Romsilva

Foto: radioresita.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.