Mesajul unui localnic din Apuseni pentru mai marii ţării: Să fie muritori de foame, să se gândească oare ce bani de pită sunt săptămâna asta în casă!
Locuitorii din Apuseni par să fi ajuns la capătul răbdării. Modificările operate în Codul Silvic i-a revoltat la culme pe moţi. Aceştia se plâng că sunt vitregiţi de autorităţile centrale când vine vorba de lemnul de construcţie pe care ar urma să îl achiziţioneze sau când îşi cer drepturile legate de lemnul de foc, insuficient pentru gospodăriile pe care ei le au în munţi.
Oamenii reclamă faptul că în urma schimbărilor făcute la Codul Silvic în iulie 2017 apare o prevedere discriminatorie pentru ei în calitate de persoane fizice. Aceştia, potrivit legii, nu mai pot achiziţiona lemn de construcţie decât cu un diametru mai mic de 24 de centrimetri. Aceeaşi prevedere nu este aplicabilă persoanelor juridice, firmelor, care pot achiziţiona masă lemnoasă, indiferent de circumferinţa lemnului. De aici şi revolta moţilor.
„Păi cu lemnul de 24 cm diametru, ce pot să fac? O rudă de gard sau ce să fac? Că altceva nu pot să fac din lemnul ăla. Și dacă bagi în gater, ce mai rămâne de el? Trebuie să refac șura, să pot băga fânul pentru animale. Îmi trebuie undeva la 30 – 35 de cm. Eu în tot anul am fost cu caii în țară, mi-am adus mălai, grâu…, ce mi-o trebuit pe iarnă la familie. Acum s-a stopat. Tot se dă la cei ce au bani, noi ăștia săraci, nu mai avem cu ce să trăim. Lemnul bun, lemnul din care poți face o scândură, să faci o grindă din el se dă la firmele mari și vârful ce rămâne, ce nu-i de treabă, se dă la omul de rând, la omul care a plantat pădurile”, ne-a mărturisit Gheorghe Trifa, un localnic din zonă.
Supărarea omului este împărtăşită şi de primarul comunei Călăţele, Vasile Tripon. „Cum pot eu să merg la un cetățean să-i spun – dumneavostră vă dau sub 24 diametrul iar agentului economic i-l vând ăla mai gros și de calitate? Din 24 de centimetri nu se poate face o cherestea, nu se pot face alte materiale de construcții. Am tabelul, cererea, hotărârea de consiliu, am tabelul de două săptămâni întocmit. Acum să merg la oamenii ăștia să le spun că nu se poate că acești parlamentari sau cine a întocmit Codul Silvic nu vă mai permite să cumpărați?”, a precizat edilul din Călăţele.
Pe de altă parte, acesta subliniază că iniţiatorii legii au dat posibilitatea achiziţionării de lemn de construcţie cu diametrul mai mare de limita de 24 şi pentru persoanele fizice, dar în condiţii extrem de complicate. „Dacă ai autorizație de construcție se poate. Dar ca să obții lemn pentru o autorizație de construcție, dacă ai acea autorizație… vă ofer un exemplu. Dacă anul acesta ai început demersurile pentru a-ți construi o casă, trebuie să depui actele la primărie, primăria le depune la direcția silvică, direcția pentru anul viitor raportează la minister cota care se dă la cei cu autorizație de construcție. Deci există posibilitatea prin lege… că doar cine a făcut legea a știut ce face. Numai până ți se aprobă lemnul, ai toate șansele să îți expire autorizația de construcție. Iar cei care își renovează casa, își repară un gard, nu pot”, a mai spus Tripon.
Primarul e convins că doar printr-o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului care să abroge articolul 59, alineatul 5 cu 3 se poate soluţiona problema. „Noi avem hotărâri de consiliu luate de acuma, trebuie să le exploatăm până în 31 decembrie”, a mai precizat edilul.
Nici problema lemnelor de foc nu a fost rezolvată. Cotele de lemn de foc pentru oamenii ce trăiesc în Munţii Apuseni sunt şi astăzi insuficiente. „Ne-am încălzit astă iarnă vai și amar de noi, cu ce-am putut, cu putregaiul ce-a rămas de la firmele mari. Mie de exemplu mi s-a confiscat căruța cu lemnele de foc. Și n-am avut bani să ne judecăm cu domnii să ne luăm înapoi căruța. Din ce trăim? Avem o vacă cu lapte, niște găini prin curte și un purcel, pe care îl creștem să-l avem de sfintele sărbători. Prost de tot o să fie la iarnă. Dacă nu o să primim aprobări și nu o să ni se aloce o sursă pentru lemnele de foc și să putem să ne aducem pe iarnă ce ne trebuie, suntem în stare să coborâm la Cluj să ne cerem și noi drepturile. Noi care am trăit din pădure… acum au venit firmele mari care ne taie pădurile și trec prin fața ochilor și noi bolunzim aici… Cu ce să trăim?”, ne-a mai spus, cu supărare, Gheorghe Trifa.
Omul a ţinut să transmită un mesaj mai marilor ţării care, spune el, au uitat de soarta celor care trăiesc în Apuseni. „Mesajul meu este să îi ajungă Dumnezeu cum sunt eu, să le plouă fânul și să nu aibă din ce-și pune acoperiș pe șură. Să fie muritori de foame, să se gândească oare ce bani de pită sunt săptămâna asta în casă”, a spus Gheorghe Trifa.