
Fermierii şi speologii din Apuseni indignaţi de modul în care se administrează ariile protejate!
Administrarea şi organizarea ariilor protejate din Munţii Apuseni pare să le dea mari dureri de cap proprietarilor de teren de acolo, care sunt în situaţia de a nu mai încasa subvenţia pe pământ, un venit din care foarte mulţi subzistă. Cel puţin asta ne spun politicienii din zonă. Nemulţumiri au şi speologii. Aceştia afirmă că orice descoperire nouă pe care o fac în acest areal şi declararea ei în consecinţă duce automat la izolarea zonei şi la împiedicarea cercetării ulterioare.
„Avem probleme mari cu prorietarii din zonele de arii protejate. S-au creionat peste noapte. Fiecare şi-a luat părticica, ong-ul cutare, nici nu ştiu cum se numeşte. Am întrebat – „îi cunoaşteţi? Nu-i cunoaştem. Cum s-or înfiinţat?” La nivel de ministerul Mediului nu ştiau cum s-au înfiinţat. Dar ni se spune că – „avem o informaţie că s-ar fi luat o subvenţie de 20 de milioane de euro”. Ştiţi de unde au luat? De pe proprietăţile oamenilor. Eu n-am nimic că s-au înfiinţat. Dar cum pe proprietatea mea? Eu, ca proprietar, să nu ştiu, autoritatea locală n-a ştiut nimic. Ele au apărut creionate. Am impresia că le plac banii unora. Au văzut că pot câştiga bani nemunciţi, din subvenţii şi-au mărit suprafeţele. Dacă este o peşteră undeva. APIA, când s-au dus proprietarii să îşi ridice banuţii, le-au spus că nu mai au dreptul pentru că se suprapun cu ariile perotejate. Aici e marele scandal. Proprietarul nu mai primeşte bani de la subvenţii. Cu ce e de vină proprietarul că cineva i-a haşurat peste noapte proprietatea şi de fapt beneficiază alţii de subvenţie şi nu proprietarul de drept?!”,
a declarat deputatul Corneliu Olar. Lucru întărit de un localnic din Gârda de Sus care mărturiseşte supărat că „orice peşteră pe care o declari devine automat de o anumită categorie şi atunci nu îşi mai ia omul care are deasupra terenul, subvenţia.”
Pe de altă parte, nici speologii nu sunt foarte fericiţi. Ei reclamă faptul că nu mai pot publica nimic câtă vreme autorităţile le interzic apoi să cerceteze peşterile sau ariile protejate pe care le descoperă.
„Nu cred că e o idee bună pentru noi ca speologi să mai publicăm ceva. Pentru că odată ce-ai descoperit ceva, sigur nu mai ai voie să intri acolo. Că până când vine, când nu se drege, nu se face, lucruri de genul… Anul ăsta, ni s-a pus în vedere că până nu se clasifică şi nu se aprobă planul de management al Parcului Natural Apuseni, în peşterile de categorie A nu se va mai primi autorizaţie de a intra. Şi atunci ce rost mai are să scrii?”
a declarat speologul Christian Ciubotărescu.

