VIDEO. Un irlandez la Cluj: Voi, românii, trăiţi într-o legendă vie!
Cea mai tulburătoare declaraţie de dragoste despre satul românesc am auzit-o de la un irlandez stabilit de mai mulţi ani în în ţara noastră, cu care am avut şansa să realizez un interviu la Casa Poporului, pe LOOK TV. Peter Hurley s-a născut în Irlanda iar din 1994 s-a stabilit în România. A reuşit să creeze de unul singur o manifestare extraordinară cunoscută acum în întreaga lume – Festivalul „Drumul lung spre cimitirul vesel din Săpânţa”. Un eveniment prin care îşi propune să salveze satul românesc, de fapt să menţină lumina aprinsă în această lume rurală despre care spune că doar în România se mai găseşte în această formă.
„Este o legendă vie, asta-i România. E o legendă vie, vă rog frumos să nu o subestimați. O legendă vie. Ce poate să fie mai frumos decât să trăiți într-o legendă vie? Vă spun că din ceea ce am văzut şi am simţit şi ce am vorbit, cred că sursa de sclipire a sufletului românesc urban şi rural izvorăşte din rural. Dacă preţuiţi felul în care sunteţi şi sunteţi un popor deosebit… Aveţi, hai să zicem, o genialitate a voastră care izvorăşte de undeva. Cu asta vă duceţi în lume. Asta vă face IT-işti. Aveţi o inteligenţă social-emoţională. Sunteţi foarte descurcăreţi în orice situaţie şi socială şi tehnică. Şi asta a produs Brâncuşi. Izvorăşte de acolo. Şi nu este de dispreţuit. Este ceva atât de străvechi care este încă viu, inimaginabil. Are originile dincolo de mit. Nimeni nu mai are ce are România astăzi”, a spus Peter Hurley.
Inimosul irlandez susţine că e imperios necesar ca românii să conştientizeze urgenţa unor măsuri imediate pentru a ţine lumea rurală în viaţă. Şi nu dă doar diagnosticul, are şi tratamentul.
„Satul tradiţional stă pe trei picioare, trei stâlpi. Unu: biserica, şcoala, spiritualitatea. Doi: administrativ – primărie, consiliu şi aşa mai departe. Trei: economie. Fără unul dintre ei se destabilizează tot. Pot să îmi imaginez cât de valoros, câtă alchimie puteţi să creeaţi dacă deveniţi primii care reuşesc să menţină întregul intact. Conceptul satului tradiţional viu. Nu pentru toată lumea, pentru cei care vor să rămână acolo”, a mai declarat Hurley.
Iar în loc de concluzie, Peter Hurley declară: „Cuvântul cheie pentru mine este farmec. Este ceva absolut fermecător în felul în care oamenii se comportă. Nu este deloc superficial. Este ca şi cum fac o călătorie în timp şi nu vorbesc că oamenii trăiesc în epoca de piatră sau în epoca de fier. Nu, sunt foarte fericit când oamenii au tot luxul. Bineînţeles, cu estetică ar fi important. Dar prefer de o mie de ori o casă betonată cu inox şi termopan decât un sat abandonat”!
Sursa: LOOK TV
Sursa foto: www.facebook.com