
CÂND VOM AJUNGE SĂ MÂNCĂM PRODUSE ROMÂNEŞTI?!
Ţăranii din România ar trebui să renuţe să mai producă exclusiv materie primă şi să treacă la procesarea ei, susţine profesorul Avram Fiţiu de la Univesrsitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. În felul ăsta am putea ca în patru ani să ajungem să consumăm bucate româneşti produse de fermele ţărăneşti mici. Numai că pentru asta e nevoie de o abordare concretă a Ministerului Agriculturii, crede universitarul clujean care oferă şi soluţia.
„Românii să ajungă în 2020 să mănânce mâncare românească! Deci din 20 de miliarde, toţi banii pe care îi avem pe agricultură în România, din care 8 miliarde sunt pentru investiţii, i-aş propune ministrului să ia 1,5 miliarde şi în fiecare comună din România să realizeze zece investiţii de procesare. Încât în fiecare comunitate să am investiţii prin care să pot legaliza tot ce produce acel ţăran. Pe o idee foarte simplă: se cheamă ateliere de prestări servicii! În care mă duc la fabrică cu fructele şi vin acasă cu dulceaţa direct la borcan cu numele meu pe ea. A doua zi, ai legalizat toată mâncarea din România”, susţine profesorul Avram Fiţiu.
Acesta spune că e vorba de banii din măsurile actuale de investiţii: măsura 4.1, măsura 6.1 şi 6.3. Doar că în aceste condiţii guvernanţii vor trebui să schimbe toate ghidurile solicitantului, lucru ce le stă la îndemână, mai crede profesorul USAMV. În felul acesta ar avea de câştigat şi fermierii din Apuseni. Spre exemplu?
„Spre exemplu, în comuna Lupşa din Munţii Apuseni. Mâine acolo ar trebui să am 10 fabrici care pentru următoarele câteva sute de ani ar rezolva această problemă alimentară încât acei 1000 de ţărani din Lupşa de mâine ar deveni agricultori cu acte în regulă. Care ar vinde cârnaţi, ar vinde fructe de pădure uscate, adică ar vinde produs final”, a precizat Avram Fiţiu.
În condiţiile date, s-ar realiza salvarea ţării din punct de vedere alimentar iar efectele unei astfel de măsuri s-ar vedea şi în ceea ce priveşte viitorul copiiilor de la munte, zone care astăzi cunosc o serioasă depopulare.
„Salvarea Românei din punct de vedere a identităţii şi din punct de vedere alimentar o constituie o banală fermă ţărănească în care să putem conserva măcar 2 milioane de ferme ţărăneşti din care 1 milion să producă pentru piaţă şi 1 milion să producă în sistem agroturistic încât să putem crea bucurii unor ferme mai mici cu 2 – 3 hectare, în special la munte şi care din 2 – 3 hectare vânzând în propria pensiune oul, dulceaţa de fructe de pădure, să poată crea un venit şi să poată stabiliza copiii în munte”, a mai spus profesorul USAMV Avram Fiţiu.
Sursa foto: ziare.com

