VIDEO. Timpul nu mai are răbdare cu diavolul înlănţuit dintr-o biserică din Apuseni!
Pictura veche de aproape 160 de ani a unei biserici din comuna Ocoliş, judeţul Alba, riscă să se deterioreze. Aceasta cuprinde scene biblice unice pentru Transilvania, în care sunt înfăţişaţi şi diavoli. În 2014 am realizat pentru LOOK TV un reportaj la faţa locului.
La aproximativ 60 de kilometri de Cluj, în sus pe Valea Arieşului, pe direcţia de drum care duce spre staţiunea Arieşeni, găseşti Cheile Runcului, o arie protejată de interes naţional, de o frumuseţe sălbatică, aproape ireală. Iar aici, pare că şi istoria s-a scris altfel, prin monumentele rămase.
La Bisericuţa din satul Runc, un cătun aşezat în văile Apusenilor, preotul Petru Aurel Vlad, un om uscăţiv, aproape ascetic, desprins şi el din fresca unei alte lumi, slujește o dată la două săptămâni.
Preotul paroh rememorează istoria bisericuței:
“Din documentaţiile pe care le am, cam din 1733, atunci a fost prima Biserică aici unde e actuala. Cum în 1848 Biserica a ars, în 1852, oamenii fiind foarte credincioşi au refăcuta actuala Biserică pe cenuşa Bisericii care a ars.
Punctul de atracţie al monumentului este fără îndoială pictura, realizată pe o pânză specială, din cânepă ţesută de credincioasele din sat, şi lipită pe pereţii din lemn.
“Este pictura de la început, pictura din 1859. Se spune că e o pictură specială. Da, este o pictură specială. Aşa cum se vede cu arhangheli, cu apostoli şi sunt în faţă trei icoane vechi pe care e inscripţionat şi anul: 1853”, spune preotul.
Unicitatea acestei picturi este dată şi de reprezentarea unor diavoli chiar pe pereţii lăcaşului de cult. O scenă îl arată pe un demon înlănţuit, iar cealaltă este imaginea Judecăţii de Apoi, în care câţiva diavoli împing un grup de femei dezbrăcate spre gura unui balaur, care semnifică iadul.
Preotul Petru Aurel Vlad spune că pictura înfățișează iadul.
“Este o pictură după cum am mai auzit doar una sau două în ţară. La mijloc este Mântuitorul, la dreapta Sa – Raiul şi în stânga – Iadul. Unde se vede balaurul, diavolii. Oamenii păcătoşi ca să se îndrepte”.
Acoperişul micuţei biserici a fost reparat în anul 1957, însă pictura nu a mai fost reabilitată de la realizarea acesteia. Pentru a nu fi pierdute definitiv, scenele bibilice de pe pereţii lăcaşului de cult trebuie restaurate. Iar timpul nu mai are răbdare cu diavolul încătuşat.
“Suntem săraci, nu avem fonduri ca să o întreţinem, ca să o mai putem consolida. Începe pânza să se desprindă de pe perete şi stăm şi ne uităm aşa la ea”, spune preotul paroh.
Pentru autoritățile locale, lipsa fondurilor este cauza pentru care pictura nu a fost restaurată niciodată.
“O biserică monument se ţine cu mari, mari greutăţi având în vedere că o mai suferit modificări, modernizări, să spunem. Pentru că din păcate din lipsa fondurilor nu s-au putut face o restaurare completă sau restaurări aşa cum trebuie să fie făcute. Vă daţi seama că nu sunt foarte multe monumente aşa la nivel de ţară şi cred că nu ar fi nevoie de o sursă aşa mare de bani”, a declarat Alin Jucan, primarul comunei Ocoliş.
Specialiştii fac apel la autorităţi pentru a urgenta procesul de restaurare al monumentului.
Istoricul Leonard Horvath spune că autoritățile locale ar trebui să se adreseze Ministerului Culturii.
“Autorităţile ar trebui să îşi facă un plan de restaurare. Cu el ar trebui să meargă la Bucureşti, la Ministerul Culturii să încerce să-l impună pe lista de restaurare a Institutului Naţional de Patrimoniu şi să intre eventual de urgenţă la reabilitare. Din fondul de rezervă pe care Ministerul poate îl mai are să dea ceva bani măcar pentru a ţine-o pe-o linie de plutire după care să depună un proiect de anvergură”, spune Leonard Horvath.
Şi cum vremea a trecut implacabil peste Biserica cu pereţi de lemn, acelaşi lucru se întâmplă şi cu puţinii creştini care mai sunt astăzi în Runc.
“Sunt 52 de fumuri dintre care la vreo 20, îs numai câte unul în casă, câte o singură persoană. Bărbat sau femeie, văduv sau văduvă. Şi tineret nu mai este, şcoala s-a închis şi mulţi sunt plecaţi. Şi e, când avem, numai 7 sau 8 credincioşi la Biserică”, spune preotul paroh.
Noi am coborât de la Runc şi am lăsat în urmă defileul de munte de o frumuseţe irezistibilă. Viaţa îşi reia cursul ei liniştit. Dar oare, povestea cât va mai trăi, şi lumea aceea în miniatură, cuprinsă toată în Bisericuţa veche de lemn?
Sursa video şi foto: LOOK TV