Locuri din România

Popas în Maramureș: Cascada Cailor și Mănăstirea Bârsana!

Loading

Munții Rodnei, din nordul extrem al țării, au tot ce își poate dori un iubitor de drumeții: locuri pitorești, de o frumusețe irezistibilă care te fascinează din start. Am urcat și noi acolo să vedem ce găsim. E o încântare a vederii: cascade, peșteri, puncte turistice, trasee montane, lacuri și celebrele mănăstiri maramureșene.  De știut e că Parcul Național Munții Rodnei este al doilea parc național din țară, având o suprafață de 47.177 ha. Importanța acestei arii protejate se datorează atât geologiei și geomorfologiei munților, cât și prezenței a numeroase specii de faună și floră, endemite și relicte glaciare, potrivit parcrodna.ro.

muntii-rodnei-2

 

Ne-am oprit la Cascada Cailor, cea mai mare cascadă din România, spun unii.

muntii-rodnei-9

 

Punctul de plecare este Borşa. Nu ai cum să fii în micul oraș al Maramureșului și să nu urci la unul din cele mai fascinante locuri ale țării. Mai cu seamă că urci cu telescaunul la cota 1350 iar vederea de ansamblu este una cu adevărat impresionantă.

muntii-rodnei-1

 

Urmezi apoi un traseu liniștit, pe alocuri în pantă (la întoarcere e mai complicat, asta doar dacă nu ai condiția fizică necesară) printr-o pădure de brad. Nu faci mai mult de 20 de minute dar bucuria drumului și a priveliștii merită efortul.

muntii-rodnei-4 muntii-rodnei-6

 

Și în sfârșit Cascada Cailor, cea care desparte muntele şi pădurea în două. Pe o distanță de 90 de metri, cât măsoară căderea de apă, ea stăpânește peisajul.

muntii-rodnei-8

 

Am coborât de la Cascada Cailor, am lăsat în urmă Borșa și am plecat spre Sighet. Cei de acolo ne-au spus că e musai să ne oprim la una din cele mai frumoase mănăstiri din Transilvania, Bârsana. Prima impresie care m-a marcat a fost că locul ăsta e puntea dintre trecut și prezent. O parcare și o intrare cu aer occidental, foarte moderne, în vreme ce interiorul e un crâmpei din vremuri de poveste.

barsana-3

 

Am vizitat mănăstirea la început de septembrie și am găsit o imagine absolut copleșitoare. Curtea mănăstirii e cu adevărat impresionantă iar aici găsiți Biserica în stil maramureşean, altarul de vară, Stăreţia, Casa Voievodală, Casa Maicilor și Muzeul de icoane şi carte veche Gavril de Bârsana.

barsana-2barsana-6 barsana-7

 

Primele atestări documentare ce fac referire la Mănăstirea Bârsana datează din 1390; într-un document din 21 iulie 1390, referitor la proprietățile familiei voievodale Dragoș, este menționat un drum care se bifurca, conducând pe un braț în satul Bârsana, iar pe celălalt la mănăstire. Tot în acest document sunt menționate și Valea Mănăstirii și Dealul Popii. Într-un act de proprietate, din 6 noiembrie 1405, se menționează un „camp al mănăstirii„. Alte mențiuni referitoare la mănăstire sunt descoperite în acte de proprietate ale familiei voievodale Dragoș, între anii 14081480, ultimul act făcând referire laBartolomeu Dragfi, voievod al Transilvaniei, conform wikipedia.

barsana-1 barsana-5

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *