Locuri din România

VIDEO. Apusenii “invadează” litoralul. O poveste de la Marea Neagră!

Loading

Marea Neagră… rămâne şi astăzi destinaţia favorită a românilor în sezonul cald. Chiar dacă timpul a trecut şi a lăsat urme peste litoralul românesc încremenit pe alocuri într-o epocă pe care cei mai tineri au uitat-o. Astăzi, în 2016, marea noastră are şi bune şi rele. Sau mai e mult până departe cum ar spune unii. Ne-am concentrat atenţia pe staţiunile din sudul litoralului, la final de sezon, când surpriză, locurile de cazare erau ocupate aproape în întregime. La fel şi plajele din Jupiter sau Neptun, odinioară staţiuni fanion pentru turismul din România.

mare-7

 

Am încercat să aflăm la faţa locului ce cred românii despre litoralul lor. Unii par a fi optimişti şi chiar mulţumiţi.

mare-13

„Este ok, unde suntem noi aici. N-am niciun fel de problemă, altfel plecam în altă parte, nu? Preferăm zona asta că e mai liniștită, asta e singura opțiune deocamdată”, ne-a mărturisit unul dintre turiștii aflați pe plajă. În timp ce un altul este și mai favorabil cu destinația pe care a ales-o. “Parcă-i mai bine. Din ce în ce mai bine. Cred că nu mai există diferențe așa de mari între bulgari și noi. Bine, la Mamaia nu mai e nicio diferență între litoralul românesc și cel bulgăresc”, a spus omul.
Şi cum e democraţie, alții au cu totul alte păreri. Pentru ei litoralul e… „La fel ca și în anii trecuți. Nu cu schimbări multe. Cu lucruri mai puțin bune decât ne așteptam”, ne spune unul dintre românii veniți pe litoral. Un altul e și mai tranșant: „E foarte multă mizerie…dar și noi consumatorii suntem de vină pentru că ai mâncat un porumb fiert și pe urmă l-ai aruncat în mare. Dacă toți oamenii ar face așa? Dar ăștia suntem și ne merităm soarta. Am venit să stăm pe plajă. Plaja vrem să fie frumoasă. Dar sunt niște prețuri de rămâi fără cuvinte.”
mare-16

 

Probabil că cei mai încercaţi oameni de pe litoral rămân în continuare salvamarii. Unul dintre ei ne-a povestit cum a fost vara 2016 dar şi despre modul în care se comportă turiştii atunci când vine vorba de propria lor siguranţă. Iar din nefericire, incidente au fost.

„Incidentele au fost scrise și notate pe toc, toate. Și decedați și victime au fost destule. Îi scoteam pe unii, intrau alții. De unde inconștiența unora de a intra în apă chiar dacă sunt avertizați? Nu-și dau seama. Ei cred că e precum în piscină. Dar nu este așa. Nu se compară piscina cu marea. Marea are curenții de retur pe care nu i-a înțeles nimeni și pe care îi are numai Marea Neagră. Și sunt valurile. Te lovește un val în cap, ai amețit și apoi nu știi unde să ieși.”

mare-8

 

Cum vă spuneam mai sus, părerile sunt împărţite. Opinia critică a salvamarului la adresa turiştilor a fost aspru sancţionată chiar de unul dintre cei care se aflau în apropiere pe plajă.

„N-am văzut salvamar decât acum când ați venit să îl filmați. Și e ora? Cât e ora? Te uiți, nu? (Era ora 16 – n.red.) Până acum n-am văzut nimic”, ne-a relatat supărat omul.

Aşadar, impresiile oamenilor sunt împărţite, fiecare cu povestea şi cu trăirea sa personală legată de Marea Neagră. Cu ce e şi cu ce s-ar putea face. Pentru hotelieri, 2016 a fost un an bun. Problemele din Turcia, exodul imigranţilor din Grecia şi vremea incredibilă din vara aceasta au făcut ca turiştii români să aleagă litoralul de aici. Dacă în Mamaia sau în Costineşti, cluburile sunt la mare căutare, sudul litoralului este căutat în special de familiile cu copii mici.

mare-5

 

„Marea majoritate a hotelierilor s-au organizat în ideea de a creea un resort pentru familiști în mare parte. Noi ne adresăm în special familiștilor, oamenilor care au copii mici. În acest sens ne-am dezvoltat cu tot cu infrastructură exterioară pentru copii, cu grădiniță exterioară, cu programe pentru copii, cu săli de jocuri video și de asemenea am intrat și noi într-un sistem all inclusive deoarece turistul român asta și dorește și asta cere”, ne-a povestit Belgin Memedali, directorul unui hotel.

Paradoxul litoralului de la noi e că în vreme ce condiţiile din hoteluri au fost semnificativ îmbunătăţite, infrastructura din staţiuni lasă încă mult de dorit.

„În momentul de față avem situații în care avem locație chiar pe malul mării iar plaja din imediata apropiere din dreptul hotelului nu este dată în gestiunea hotelierilor. Sunt date în grija altor persoane care nu le gestionează în mod corect sau nu le amenajează în mod corespunzător. Și de cele mai multe ori, nemulțumirile clienților se adresează tot către hotelieri aducându-ne la cunoștință că plajele nu sunt bine amenajate, că sunt probleme și așa mai departe”, susține același director de hotel.

mare-6

 

Fără îndoială, litoralul românesc e astăzi într-o etapă de schimbare. De pildă, pasionaţii de sporturi extreme au ce să facă la Marea Neagră. Skijet-urile, de pildă, nu mai sunt de mult o noutate. Am încercat și noi să ieșim în larg și ne-a plăcut. Și totuși ce mai lipsește încă?

„Cred că aici este o problemă că noi ca și comercianți, ca și agenți economici și deasemenea și autoritățile locale să iasă în sprijinul oamenilor care vor să vină cu un tip specific de bussines pe această zonă și să poată să-i sprijine ca să ne putem dezvolta mai bine”, ne-a spus unul dintre agenții economici ce dezvoltă o astfel de afacere.

mare-15

 

Seara, destinaţia preferată este Vama Veche. Poate că lucrurile s-au schimbat mult în timp dar sentimentul de nostalgie şi de libertate pe care ţi-l dă marea nu-l găseşti niciunde la fel ca în Vamă. Apoi, firesc, aştepţi răsăritul… ţine de farmecul litoralului, litoral care aşteaptă şi el un alt fel de răsărit. Până atunci, aşteptăm vara viitoare. Cu speranţă…

mare-12

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *