Știri

Munții Apusenii, scoși din programele operaționale de finanțare ale Ministerului Fondurilor Europene?!

Loading

Moții cer Investiții Teritoriale Integrate pentru zona Munților Apuseni (ITI). Conducerea Asociației Moții Țara de Piatră solicită Guvernului României includerea în Memorandumul Ministerului Fondurilor Europene a Munților Apuseni pentru implementarea ITI, așa cum s-a întâmplat în cazul Văii Jiului și a Deltei Dunării, invocând faptul că inițial în acest program era cuprinsă și zona Apusenilor.

“Suntem neplăcut surprinși să constatăm că angajați numiți și plătiți din bani publici DECID în numele localităților și a noastră, a primarilor aleși din zona Munților Apuseni care reprezentăm 90 UAT, 14513 km pătrați și 553.200 de locuitori. Am participat la evenimentul MFE de la Brașov din data de 20 septembrie 2019, unde s-a decis că va exista ITI pentru zona montană și Delta Dunării”,

arată primarii din Asociația “Moții Țara de Piatră” în scrisoarea înaintată prim-ministrului. Pe de altă parte,
“accentuarea fenomenului de depopulare a zonei, numărul redus de locuri de muncă, infrastructura slab dezvoltată, gradul ridicat de izolare a populației, insuficienta valorificare a patrimoniului natural, cultural, patrimonial, existența unor microzone montane cu un grad de sărăcie și excluziune socială” sunt câteva din argumentele pentru care munții Apuseni ar trebui să dispună de ITI, mai spun primarii din regiune.

Asociația “Moții Țara de Piatră” s-a constituit la Zlatna în anul 2019 și cuprinde 86 de localități (comune și orașe) din județele Alba, Arad, Bihor, Cluj și Hunedoara. Procesul de finanțare ITI este considerat de specialiști în fonduri europene un GAL al GAL-urilor care va permite administrațiilor locale dar și întreprinzătorilor privați să realizeze proiecte integrate de mare amploare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.