Locuri din România,  Știri

VIDEO. Transfăgărăşan, drumul ce leagă Transilvania şi Muntenia împlineşte 43 de ani!

Loading

Pe 20 septembrie 1974 se iaugura drumul naţional Transfăgărăşan, ce leagă regiunile istorice Transilvania şi Muntenia. Oficial numerotat DN7C, drumul începe în comuna Bascov, judeţul Piteşti, chiar lângă oraşul Piteşti, în direcția orașului Curtea de Argeş și se termină la intersecția cu drumul DN1 între Sibiu şi Braşov, în apropierea Cârţişoara, cu o lungime de 151 km, traversând pe axa nord-sud Munții Făgăraș.

 

Transfăgărăşan leagă Muntenia cu Transilvania, străbătând Munţii Făgăraş, cei mai înalți din România, şi care fac parte din Carpaţii Meridionali. Ajunge în apropierea tunelului de lângă Lacul Bâlea la altitudinea de 2042 m. Astfel, Transfăgărășanul se situează pe locul al doilea ca altitudine în clasamentul șoselelor alpine din România, după Transalpina din Munţii Parâng, care urcă până la 2145 m.

Transfăgărășanul are două benzi care se întind pe o lungime de aproximativ 92 de kilometri, iar din cauza celor peste 800 de serpentine și a drumului în rampă, viteza medie cu care pot rula mașinile este de cel mult 40 de km la oră. Șoseaua este închisă traficului de la sfârșitul lunii octombrie până în luna iunie din cauza zăpezii care acoperă drumul.

Transfăgărășanul a fost construit între anii la inițiativa lui Nicolae Ceauşescu. Deși la momentul respectiv România avea deja mai multe treceri ale Carpaților Meridionali moștenite dinainte de perioada comunistă sau făcute în primii ani ai regimului, invazia Cehoslovaciei din 1968 de către trupele sovietice și ușurința cu care puteau fi blocate sau atacate trecerile existente între Transilvania și Muntenia (care, cu o singură excepție, urmau cursul unor râuri) determină inițierea de urgență a proiectului “Transfăgărășanului” – un drum strategic care să lege garnizoanele Piteștiului și Sibiului. În notele de fundamentare a proiectului se menționează, totodată, ca motive “deschiderea bazinelor forestiere din masivul Făgăraș, folosirea mai rațională a pășunilor alpine și realizarea unui centru turistic montan în zona Lacului Bâlea”.

Dealtfel, în 2009, echipa „Top Gear“ a filmat în România un episod al emisiunii de la BBC. Jeremy Clarkson, James May şi Richard Hammond au filmat pe Transfăgărăşan, pe care Clarkson l-a numit „cel mai bun drum din lume“. Filmul a devenit viral.

 

 

Sursa: wikipedia.org

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.